Antena 3 CNN Actualitate Alimentele care ne ucid. Hot dog şi cancer de colon

Alimentele care ne ucid. Hot dog şi cancer de colon

Alimentele care ne ucid. Hot dog şi cancer de colon
02 Oct 2008   •   23:33

În Statele Unite a fost lansată recent o campanie privind riscurile la care se expun consumatorii americani de hot dog, în special adolescenţii. Organizaţia Cancer Project a realizat şi un videoclip ? Protect Our Kids, în care un adolescent vorbeşte despre tragica sa experienţă: este bolnav de cancer de colon în stadiu avansat. Alţi doi copii se declară de asemenea afectaţi de cumplita boală. Reclama cutremurătoare loveşte direct într-unul din cele mai iubite alimente naţionale, doar că nici unul dintre cei trei copii nu este de fapt bolnav, aşa cum s-a demonstrat în presa locală.



Sponsorii vegetarieni ai campaniei se justifică declarând că este vorba despre o dramatizare care să evidenţieze efectele negative ale consumului de carne procesată, inclusiv hot dog. Riscul de cancer de colon bazat pe consumul acestor produse a fost însă evidenţiat în studii medicale efectuate exclusiv pe adulţi. De fapt, studiile citate au arătat că riscul este minim, chiar şi în cazul în care o persoană adultă consumă un cremwurst pe zi.

Care este totuşi adevărul? Specialiştii în nutriţie arată că, într-adevăr, un hot dog nu poate fi considerat în nici un caz mâncare sănătoasă. În acelaşi timp, consumul ocazional nu ar putea duce la cancer. Doar că americanii mănâncă aşa ceva în fiecare zi, pe lângă alte produse similare de tip fast food sau mezeluri. 4 miliarde $ este suma pe care ei au cheltuit-o în 2007 pe astfel de produse. Adică în jur de 700 de tone de cârnăciori, doar de la retaileri.

Temerile au pornit de la nivelul ridicat de grăsimi şi sare, nitriţi şi nitraţi de sodiu, conservanţi, coloranţi şi aditivi. Teste pe animale au demonstrat că substanţele pe bază de nitraţi cauzează cancer. Cât despre nitritul de sodiu, acesta este prezent în toate mezelurile din magazine şi este responsabil pentru apariţia ateroslerozei şi a bolilor de inimă. Sarea este direct implicată în apariţia şi agravarea hipertensiunii arteriale.

Pentru adulţii americani, consumul unui hot dog pe zi creşte riscul apariţiei de cancer colorectal de la 5,8% la 7%. Un hot dog pe zi, asociat cu produse similare, cu sedentarismul, obezitatea, consumul limitat de legume şi fructe, înseamnă un chin pentru organism şi şanse majore de cancer.

Concluzionând, campania celor de la Cancer Project doreşte să oprească definitiv distribuţia alimentelor nocive pentru organism în şcoli. Din păcate, adolescentul american este liber să cumpere de la cel mai apropiat fast food hot dog, hamburgeri sau pizza cu salam şi şuncă.

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close