Antena 3 CNN Actualitate Amânare, în cazul Adrian Năstase. Fostul premier află pe 31 martie cât mai stă după gratii

Amânare, în cazul Adrian Năstase. Fostul premier află pe 31 martie cât mai stă după gratii

Amânare, în cazul Adrian Năstase. Fostul premier află pe 31 martie cât mai stă după gratii
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    03 Mar 2014   •   09:58
Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor decide pe 31 martie cât va sta fostul premier Adrian Năstase după gratii. Tribunalul a judecat, luni, solicitarea lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii". Este pentru a doua oară când Instanţa decide amânarea, pentru că motivarea în dosarul "Zambaccian" nu era redactată. 

Cererea lui Năstase va fi judecată atât prin prisma noilor acte normative, cât şi luând în considerare vechile coduri, astfel că există riscul ca Năstase să primească un spor de pedeapsă. La şedinţa de astăzi a participat şi Andrei Năstase, fiul fostului premier.

Adrian Năstase ispăşeşte acum, în regim semideschis la Penitenciarul Jilava, pedeapsa de patru ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul "Zambaccian".  

Noile coduri penal şi de procedură penală au intrat în vigoare sâmbătă 1 februarie. 

 
Conform noului Cod penal însă, la contopire, nu se va mai executa doar pedeapsa cea mai mare. Noul cod prevede spor obligatoriu de pedeapsă o treime din pedeapsa neexecutată.
 
Astfel, fostul premier s-ar putea alege cu un spor consistent în ani de închisoare, mai exact 5 ani de închisoare.

Cel mai probabil, avocaţii lui Năstase vor cere ca contopirea pedepselor să se judece după vechiul cod penal. Oricum, cererea a fost depusă înaine ca noul Cod să intre în vigoare.

Avocaţii lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian". În urma judecării acestei cereri, fostul premier ar putea primi un spor de pedeapsă, după contopirea efectivă a pedepselor.


Adrian Năstase a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. 

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close