Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Noi ascultăm atent ce spun prietenii noştri români

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Noi ascultăm atent ce spun prietenii noştri români

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Noi ascultăm atent ce spun prietenii noştri români
12 Iun 2008   •   21:44

?Dorim relaţii prieteneşti cu România. Noi ascultăm atent ce spun prietenii noştri români şi dorim ca şi ei, la fel de atent, să asculte şi să înţeleagă ce se spune la Moscova?. Astfel vede ambasadorul Rusiei la Bucureşti dezvoltarea cooperării bilaterale. Alexandr Ciurilin a acordat un interviu Antenei 3, cu ocazia zilei naţionale a Rusiei, sărbătorită astăzi, la împlinirea a 18 ani de la proclamarea suveranităţii ţării. În acest context, ambasadorul rus recunoaşte importanţa strategică a ţării noastre, însă nu ezită să vorbească şi despre lucrurile care nu convin Kremlinului.

Moscova se bazează pe buna colaborare cu ţara noastră, stat membru UE şi NATO. Nu vede însă cu ochi buni instalarea bazelor americane în ţara noastră, despre care Alexandr Ciurilin spune că trezesc o ?nelinişte firească? statelor limitrofe. ?Eu nu înţeleg de ce acest obiectiv a fost creat pe litoralul Mării Negre. Forţele americane dispun de poligoane şi aeroporturi pe teritoriul Germaniei, Italiei, Turciei, precum şi în alte locuri. Au unde să se antreneze. Crearea acestui obiectiv trezeşte neliniştea firească a opiniei publice din statele limitrofe. Pentru ce sunt necesare aceste obiective??, se întreabă ambasadorul.

În anii '90, relaţiile Rusiei cu România s-au schimbat fundamental, iar Moscova înţelege acum importanţa strategică a României în regiune. ?România este una dintre cele mai mari ţări din Europa de Sud-Est. România este o ţară cu o politică activă în regiune. România are influenţă în organizaţiile internaţionale, mai ales în cele europene?, este de părere Ciurilin.



Rusia nu vrea să-şi piardă însă influenţa în estul Europei, mai ales în fostele republici sovietice, iar prezenţa americanilor în regiune este văzută ca o provocare. Totuşi, mai marii de la Kremlin ştiu că Europa nu-i poate ignora, pentru că au nevoie de gazul rusesc. Iar ambasadorul Alexandr Ciurilin atrage atenţia că diplomaţia nu trebuie amestecată cu comerţul.

?Cu totul altceva este când se pune problema rău-platnicilor. Cum ar trebui să ne comportăm cu cineva care a luat o marfă şi nu vrea să o plătească? Duceţi-vă la Obor şi întrebaţi-i pe vânzătorii de acolo cum vor proceda ei într-un astfel de caz? Sunt convins că vor acţiona fără nici o diplomaţie. Noi, însă, în astfel de cazuri ne străduim să acţionăm cu delicateţe?, a venit replica ambasadorului rus.

Antena 3

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close