Antena 3 CNN Actualitate America de Sud. Columbia sub ameninţarea Ecuadorului şi Venezuelei (FOTO)

America de Sud. Columbia sub ameninţarea Ecuadorului şi Venezuelei (FOTO)

America de Sud. Columbia sub ameninţarea Ecuadorului şi Venezuelei <font color=red>(FOTO)</font>
04 Mar 2008   •   09:38

Tensiunile cresc în America de Sud. Ecuadorul şi Venezuela au rupt relaţiile diplomatice cu Columbia şi au anunţat concentrări de trupe la graniţa cu această ţară. Criza a fost declanşată de un raid al armatei columbiene pe teritoriul Ecuadorului, în urma căruia a fost ucis un lider al gherilei comuniste din Columbia.

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez s-a grăbit să vină în ajutorul aliatului său de stânga din Ecuador şi a ordonat ca 10 batalioane să fie mobilizate la graniţa cu Columbia.

Venezuela i-a expulzat pe toţi diplomaţii columbieni, după ce şi-a închis propria ambasadă la Bogota. Pe teren nu s-au semnalat deocamdată mişcări de trupe, dar războiul vorbelor este tot mai intens.

GALERIE FOTO CONFLICTUL ECUADOR-COLUMBIA

Chavez l-a comparat pe preşedintele columbian Alvaro Uribe cu Dracula şi l-a calificat drept "terorist", "criminal" şi "marioneta imperiului american". În replică, militarii columbieni susţin că Hugo Chavez a finanţat gherila comunistă cu 300 de milioane de dolari şi că rebelii au cumpărat 50 de kilograme de uraniu "în scopuri teroriste".

Soldaţi ecuadorieni trec pe lângă cadavrele rebelilor ucişi în Angostura, Ecuador, lângă graniţa cu Colombia

Statele Unite au îndemnat toate părţile la reţinere, dar nu au ascuns că sunt de partea Columbiei. Surse militare columbiene au dezvăluit, de altfel, că raidul din Ecuador s-a bazat pe informaţii primite de la americani. Organizaţia Statelor Americane se întruneşte astăzi pentru a căuta o soluţie a crizei, considerată cea mai gravă din America de Sud, de mai bine de un deceniu.

Bărbat care plânge la înmormântarea soldatului Carlos Hernandez în Bogota

Raul Reyes, "numărul doi" al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia, a fost ucis la sfârşitul săptămânii trecute într-o tabără din junglă, în Ecuador. Atacul armatei columbiene s-a soldat cu eliminarea altor 16 rebeli. Incursiunea a revoltat guvernul ecuadorian, care a rupt relaţiile diplomatice cu Columbia şi a pus în stare de alertă trupele de la frontieră.

Mişcarea columbiană de gherilă FARC încerca să obţină material radioactiv pentru a fabrica o "bombă radiologică", a declarat marţi vicepreşedintele columbian Francisco Santos, citat de Reuters.

Santos a declarat în cursul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Dezarmare că documentele descoperite în calculatoarele lui Raul Reyes, adjunctul comandantului Forţelor Revoluţionare Armate din Columbia (FARC), au dezvăluit că gruparea purta negocieri pentru obţinerea de material radioactiv necesar fabricării unei bombe.

UPDATE: Statul columbian a anunţat că îl va da în judecată pe preşedintele Venezuelei la Curtea Penală Internaţională. Preşedintele columbian Alvaro Uribe spune că are dovezi că Hugo Chavez a finanţat gherilele marxiste din Columbia.

Ecuadorul şi Venezuela au închis graniţele, după ce armata columbiană a atacat o tabără a rebelilor marxişti aflată pe teritoriul ecuadorian. Preşedintele Columbiei a anunţat că armata a găsit în tabăra atacată un calculator în care se află dovezi că Venezuela a oferit recent 300 de milioane de dolari Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia.

sursa foto: Fox News

Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close