Antena 3 CNN Actualitate Andreea Răducan, mesaj emoționant după eșecul echipei de gimnastică artistică a României

Andreea Răducan, mesaj emoționant după eșecul echipei de gimnastică artistică a României

Andreea Răducan, mesaj emoționant după eșecul echipei de gimnastică artistică a României
Sursa foto: Foto: Andreea Răducan/Facebook
20 Apr 2016   •   09:44

Fosta gimnastă Andreea Răducan, campioană olimpică şi mondială, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu-şi poate imagina Jocurile Olimpice fără echipa de gimnastică artistică a României.

''Nu-mi pot imagina cum vor arăta JO fără echipa de gimnastică a României. Încă mi se pare că vorbesc despre o altă ţară şi nu despre ţara mea'', scrie Răducan, actuala preşedintă a Fundaţiei Olimpice Române, în reţeaua de socializare, după ce echipele masculină şi feminină ale României au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

''Mărturisesc că în ultimele ore m-au încercat tot felul de stări: de amărăciune, tristeţe, revoltă, nostalgie... M-au sunat jurnalişti şi oameni care lucrează în presa, ca să-mi dau şi eu cu părerea despre situaţia echipei noastre, pai ce să le spun?! Eu nu lucrez la Comitetul Olimpic, ca să ştiu câţi bani s-au dat ca să nu le lipsească nimic fetelor de la lot, nu lucrez în federaţie ca să ştiu exact problemele lotului, cu antrenorii, cu sportivele, şamd, nu lucrez ca antrenor ca să observ îndeaproape ce Dumnezeu le lipseşte copiilor astăzi'', afirmă Răducan.

Andreea Răducan a mai spus că nu ştie ce simte un sportiv într-un astfel de moment: ''Nu am fost în situaţia de a nu mă califica la JO ca să povestesc ce sentiment te încearcă. Bănuiesc că-ţi vine sa iei concursul de la capăt de-o 100 de ori până îţi iese totul cum trebuie şi ajungi la punctajul de care ai nevoie, ca sa concurezi la JO. Din păcate, regula asta nu există. Ai o şansă, dacă ai ratat-o, mai poţi încerca peste patru ani''.

Fosta gimnastă vorbeşte şi despre gimnastica din vremea ei şi despre gimnastica de azi: ''Nu am citit tot ce s-a scris despre gimnastică în ultimele două zile, am aflat însă că s-a vorbit destul de mult despre bani. Nu mă înţelegeţi greşit, nu cred că sportivii de astăzi trebuie să practice sportul aşa cum am început eu: în maieu şi chiloţi pentru că nu aveam costume de gimnastică şi cu un cal la sărituri care avea găuri în el, fusese la vremea lui un cal cu mânere de la băieţi''.

Răducan subliniază că ''în situaţia în care suntem, cu toţi banii adunaţi şi nu ne rezolvăm problema cu adevărat'', oferind câteva soluţii pentru redresarea situaţiei: ''Sportul în şcoală! Părinţi care îşi încurajează şi îşi susţin copiii să practice sport! Mediul privat mult mai activ în fenomenul sportiv! Mass media care acordă atenţie şi tinerei generaţii! Antrenori care-şi fac meseria cu responsabilitate!''

''Îmi aduc aminte cu plăcere de doamna Veronica Ionaşcu, prima mea antrenoare de la Bârlad, un om care şi-a iubit meseria şi după ani, într-un moment de sinceritate, mi-a mărturisit că dumneaei a învăţat gimnastica în sală, odată cu noi. Nu avea acces la informaţiile pe care le avem astăzi, citea din cărţi şi posta în sala, pe pereţi, elemente kinogramă pentru a le vedea/învăţa şi noi. N-am plecat de la club către lot făcând Tzukahare, dar aveam o baza solidă şi corectă pe care s-a putut construi. Felicitări doamna Ionaşcu, şi dumneavoastră, şi d-nei Alice Gheorghiu'', a mai scris Andreea Răducan.

Cvintupla campioană mondială se teme că situaţia gimnasticii româneşti s-ar putea deteriora şi mai mult: ''Nu-mi dă pace gândul că am putea avea soarta Ucrainei. Nu cred că există iubitor al acestui sport care să nu-şi aducă aminte de Lilia Podkopaeva sau Viktoria Karpenko. O ţară care a dat gimnaste de excepţie şi care acum aproape că nu mai există pe harta gimnasticii mondiale''.

''Mi-aş fi dorit ca în perioada asta să vorbim mai mult despre momentul istoric pentru gimnastica mondială. Se împlinesc 40 de ani de la prima notă de 10, obţinută de-o româncă, Nadia! Nu mi-am dorit ca această sărbătoare să se confunde cu situaţia actuală a echipei noastre'', a continuat fosta gimnastă.

Andreea Răducan crede că nu trebuie să căutăm vinovaţi pentru situaţia din gimnastică, ci să facem un efort comun, deoarece în situaţia gimnasticii poate ajunge în curând orice alt sport din ţara noastră.

''Aşadar, nu căutăm vinovaţi, este nevoie de un efort comun. Şi vă invit să vă alăturaţi oricărei iniţiative care-şi propune să aducă sportul românesc unde îi este locul. Nu este cineva care să nu poată face nimic! Astăzi vorbim despre gimnastică, dar în curând, situaţia se poate transfera la fiecare sport, dacă nu vom beneficia de susţinere şi implicare din partea celor care au puterea de a pune 'punctul pe i''', a subliniat Răducan.

''Eu îmi voi face în continuare datoria de a promova şi de a susţine sportul şi sportivii, cu aceeaşi pasiune cu care am lucrat şi până acum şi o sunt sigură că-mi voi recăpăta entuziasmul când le voi vedea pe cele mici concurând la cupa de gimnastică pe care o organizez de şase ani încoace. Abia aştept! Nu ne lăsăm! Suntem talentaţi şi capabili să fim din nou la înălţime!'', a afirmat Andreea Răducan în finalul mesajului său.

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condiţiile în care doar primele patru clasate au obţinut biletele la Olimpiadă.

Această contraperformanţă survine după ce şi echipa masculină a ratat, sâmbătă, calificarea la JO 2016 (5-21 august), clasându-se pe locul 5 în concursul preolimpic de la Rio. România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate ediţiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico).

 

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close