Antena 3 CNN Actualitate Andrei Gheorghe: Cred în limitarea dreptului statului de a interzice fãrã ca noi sã punem o întrebare

Andrei Gheorghe: Cred în limitarea dreptului statului de a interzice fãrã ca noi sã punem o întrebare

Andrei Gheorghe:  Cred în limitarea dreptului statului de a interzice fãrã ca noi sã punem o întrebare
Sursa foto: Andrei Gheorghe
26 Sep 2009   •   21:35

Este România pregătită pentru legalizarea drogurilor uşoare? Care ar putea fi efectele unei legi care să transforme în realităţi aceste propuneri? Funcţionează, acum, sistemul care ar trebui să-i ajute pe toxicomani în lupta cu drogurile? Acestea sunt întrebările la care a încercat sã răspundă Alessandra Stoicescu în emisiunea "Q&A". Invitaţi au fost Floriana Jucan, director Q Magazine, Daniela Georgescu, psiholog, reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, Eduard Petrescu, coordonatorul programului ONU pentru HIV/SIDA în România şi Andrei Gheorghe, fost om de radio şi realizator de emisiuni de televiziune.

Consumatorii de droguri din România sunt în mare măsură concentraţi în zona Capitalei şi, foarte mulţi dintre ei, sunt consumatori de heroină. Eduard Petrescu a făcut o scurtă radiografie a consumului de droguri. Este vorba în special de oameni care nu au un loc de muncă sau un venit sigur, cu o situaţie socialã dusă în zona extremului.

Atitudinea societăţii faţă de acest fenomen este strâns legată de nivelul de informare şi înţelegere al fiecărui cetăţean. Din ultimele estimări, în Bucureşti există aproximativ 16.000 de consumatori de heroină pe cale injectabilă, reprezentând aproape 1% din populaţia Capitalei. Statisticile nu reflectã însă întotdeauna realitatea. Numărul consumatorilor ar putea fi mult mai mare. Cert este că ne confruntăm cu o creştere îngrijorătoare a acestora, ţinând cont de faptul că la nivelul anului 1999 se discuta de numai aproximativ 1.000 de consumatori de heroină pe cale injectabilă în Bucureşti.



Andrei Gheorghe este de părere că "orice fel de atitudine nemincinoasă (...) nu face decât mai puternici, mai înţelepţi şi mai inteligenţi". "Cred în limitarea dreptului statului în a ne interzice fără ca noi să punem o întrebare", susţine Gheorghe. De asemenea el consideră foarte importantă puterea exemplului altor state mai experimentate în acest tip de probleme, care reuşesc să gestioneze situaţiile de accest gen mult mai eficient.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close