Antena 3 CNN Actualitate Angajaţii din România schimbă prea des locul de muncă

Angajaţii din România schimbă prea des locul de muncă

Angajaţii din România schimbă prea des locul de muncă
25 Ian 2008   •   17:21
Rezultatele unui studiu realizat de compania Daedalus Consulting - Angajaţii din România au învăţat ce să ceară la locul de muncă şi au devenit din ce în ce mai pretenţioşi în 2007. Un sondaj de opinie realizat printre tinerii cu studii superioară a relevat totuşi că angajaţii români schimbă prea des locul de muncă, sunt influenţaţi puternic de relaţia cu şeful direct, dar mai ales de ofertele altor companii. Piaţa muncii suferă mutaţii semnificative de la un an la altul, iar tendinţa tinerilor cu studii superioare este aceea de a deveni foarte selectivi în alegerea locului de muncă.

Anul trecut, tendinţa a fost una de normalizare, relevă studiul realizat de compania Daedalus Consulting, pe un eşantion de tineri între 19 şi 28 de ani, studenţi sau absolveni ai unei instituţii de învăţământ superior. Studiul arată faptul că tinerii dau dovadă în continuare de o loialitate scăzută faţă de compania la care lucrează. 50 % dintre tinerii angajaţi şi-au schimbat locul de muncă de cel puţin 2 ori în ultimii 3 ani.

Tinerii au cele mai mari aşteptări, însă, în ceea ce priveşte grija companiei pentru angajaţi. Faţă de anul trecut, scad ca importanţă provocările profesionale, dar cresc în importanţă prestigiul companiei şi existenţa unor modele care să poată fi urmate.

Pentru studenţii care nu lucrează, studiul arată că mai importante decât pachetului salarial sunt varietatea de activităţi de la locul de muncă şi grija angajatorului faţă de salariaţi.

O altă mutaţie importantă este tendinţa tinerilor de a echilibra viaţa profesională cu cea personală. În ultimul an, tinerii par să caute un raport mai echitabil între orele suplimentare şi câştig, între provocări profesionale şi stres.

Şi pretenţiile salariale sunt în creştere substanţială, faţă de anul trecut. La primul job, tinerii profesionişti doresc 380 de euro, iar cei cu experienţă mai mare de 3 ani ar cere 660 de euro. Aceste aşteptări sunt însă cu 51% mai mari faţă de salariile curente. Potrivit studiului, angajaţii din Bucureşti au salarii cu 37,5% mai mari decât cei din provincie.

De asemenea, mirajul unui loc de muncă în străinătate este în creştere. Tinerii trimit din ce în ce mai puţin CV-uri nesolicitate şi nu mai consulă anunţurile din ziare şi reviste.

Antena 3

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close