x close

ANPC începe inspectarea locurilor de fumat din localuri

04 Ian 2009   •   22:06
ANPC începe inspectarea locurilor de fumat din localuri

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor încep de luni controalele în localurile din toată ţara, pentru a vedea dacă spaţiile pentru fumat sunt delimitate şi asigurate cu ventilaţie corespunzătoare, potrivit noilor norme care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2009.
Inspectorii pentru protecţia consumatorilor vor începe de luni un control la nivel naţional, au informat, duminică, surse oficiale ANPC, citate de Mediafax. Timp de două săptămâni, inspectorii ANPC vor efectua controale la nivel naţional pentru a verificarea dacă sunt respectate prevederile Ordonanţei Guvernului 5/2008 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Conform OU5/2008, începând cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces.
De la această dată, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50 la sută din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatoriu să se asigure ventilare şi izolarea lor de spaţiile pentru nefumători.
Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează.
Acest lucru trebuie adus la cunoştinţa publicului, prin panouri de afişare. Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 de lei.
De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2009 este interzisă comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ cu excepţia celor de învăţământ superior.
De la 1 ianuarie 2009 legea prevede inscripţionarea de avertismente pe toate produsele din tutun. Actul normativ actualizează şi cuantumurile amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea 457/2004. Astfel, distribuirea gratuită a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani se sancţionează cu amendă contravenţională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice.
Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activităţilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor şi activităţilor care se desfăşoară în unităţile medicale sau în unităţile de învăţământ medico-farmaceutic se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Antena3.ro

Citeşte mai multe despre:

lege antifumat
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati