Antena 3 CNN Actualitate ANPC: o îngheţată din patru prezintă riscuri

ANPC: o îngheţată din patru prezintă riscuri

ANPC: o îngheţată din patru prezintă riscuri
23 Aug 2007   •   23:17

Una din patru îngheţate reprezintă un risc pentru consumatori. Asta au constatat inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în urma unui control tematic la nivelul întregii ţări. Inspectorii au verificat modul de comercializare, de depozitare şi de etichetare a îngheţatei şi au ajuns la concluzia că în 39 de judeţe ale ţării şi în Municipiul Bucureşti există nereguli. Se comercializează îngheţată improprie consumului uman (în stare decongelată, de consistenţă moale, cu ambalaje deformate sau care a fost supusă proceselor repetate de decongelare-recongelare), au fost găsite produse cu etichete incomplete, sau netraduse în limba română. ANPC recomandă consumatorilor să fie atenţi la cumpărarea îngheţatei, după ce mai bine de un sfert din cantitatea de îngheţată controlată a fost oprită de la comercializare.

Între 30 iulie şi 3 august 2007, inspectorii au controlat 511 operatori economici din reţeaua de distribuţie şi comercializare şi au verificat peste 95.000 de kilograme de îngheţată. Pentru deficienţele constatate, inspectorii ANPC au dispus oprirea temporară de la comercializare a 28.000 de kilograme de îngheţată, în valoare de 363.000 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate şi oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 208 kilograme de îngheţată, în valoare de 3.800 de lei, care era improprie consumului uman.

Totodată, operatorii economici au primit 212 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 466.300 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Produsele alimentare congelate, implicit îngheţata, trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gust şi miros nemodificate.

ANPC sfătuieşte consumatorii să nu cumpere produse decongelate şi recongelate şi să fie foarte atenţi la ambalaje, mai ales dacă acestea sunt murdare sau nu sunt închise etanşe.

IAURTURI DANONE RETRASE DE PE PIAŢĂ DIN CAUZA UNEI SUBSTANŢE TOXICE

Antena3.ro

×
Parteneri
Atac cu rachete, lansat de teroriștii Hamas asupra Tel Avivului
x close