Antena 3 CNN Actualitate ANSVSA a decis: porcii din ferme vor fi sacrificaţi numai după asomare

ANSVSA a decis: porcii din ferme vor fi sacrificaţi numai după asomare

ANSVSA a decis: porcii din ferme vor fi sacrificaţi numai după asomare
21 Noi 2007   •   17:36

De Crăciun porcii vor fi sacrificaţi numai după o prealabilă anestezie totală cu un pistol cu glonţ captiv. Urmează ca medicii veterinari să fie instruiţi în aplicarea acestui procedeu. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat în care precizează că "sacrificarea porcilor pentru Sărbătorile de Crăciun se va face cu respectarea normelor pentru bunăstarea animalelor în timpul sacrificării. (...) S-a decis ca medicii veterinari împuterniciţi (medicii concesionari) să aplice procedeele de asomare (anestezie totală ? n.r.) permise pentru specia porcină".

Metoda pistolului cu glonţ captiv a fost stabilită de ANSVSA şi Colegiul Medicilor Veterinari. Prin acest procedeu, glonţul pătrunde în creierul animalului şi îi distruge sistemul nervos central. Pentru ca medicii să asomeze corect animalele, Autoritatea Veterinară organizează în această săptămână instruiri cu medicii veterinari din cadrul compartimentelor de bunăstare animală ale direcţiilor sanitare veterinare judeţene, care vor instrui, la rândul lor, medicii concesionari, în perioada 26-30 noiembrie.

Cu toate astea, românii de rând pot sta liniştiţi. Prevederile îi privesc doar pe comercianţi. Populaţia are voie să-şi taie în curtea proprie animalele aşa cum au făcut-o în ultimele sute de ani. Un oficial european, citat de publicaţia britanică ?The Economist?, a declarat că Uniunea Europeană ar putea închide ochii în cazul tradiţiilor româneşti care încalcă reglementările europene.

Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close