Antena 3 CNN Actualitate ANSVSA: Iaurturile Danone nu erau contaminate

ANSVSA: Iaurturile Danone nu erau contaminate

ANSVSA: Iaurturile Danone nu erau contaminate
29 Aug 2007   •   11:14

Analizele probelor luate de la iaurturile cu fructe Danone, suspectate a fi contaminate cu dioxină, sunt negative. ANSVSA a precizat că rezultatele testelor făcute de laboratorul din Budapesta arată că produsele sunt sigure pentru consumul uman, nivelul de dioxină fiind în limita admisă. Preşedintele ANSVSA a declarat că sechestrul asupra loturilor de iaurt va fi ridicat, iar firma decide dacă lotul care avea data de expirare 11 septembrie va fi reintrodus în consum. În total, au fost sechestrate 44.000 de pahare cu iaurt, de câte 125 de grame fiecare.

Rezultatele referitoare la prezenţa dioxinei în iaurturile Danone au fost făcute publice marţi de Laboratorul de Referinţă European din Budapesta. Şeful serviciului veterinar al Ungariei, Miklos Suth, a declarat că testele nu au indicat prezenţa unor substanţe nocive în guma de guar, prezentă în eşantioanele alimentare trimise spre inspecţie de autorităţile din România. Ungurii spun că 88 de eşantioane au fost testate dacă conţin sau nu dioxină şi fungicidul pentachlorphenol. Toate rezultatele au fost negative.

Suspiciuni au existat şi pentru un lot care expira în 20 august. Reprezentanţii Agentiei Sanitar Veterinare nu au mai găsit în magazine iaurt din acel lot, dar au recuperat 248 de pahare cu iaurt din depozite. Autorităţile sanitare au decis însă că acel iaurt este mai puţin periculos decât ar fi putut fi lotul cu dată de expirare în 11 septembrie şi nu au trimis probe pentru analize. Mai mult, toate iaurturile din acel lot au fost distruse, iar populaţia nu mai are nicio posibilitate să afle dacă este în pericol sau nu.

Antena3.ro

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close