Antena 3 CNN Actualitate Asigurarea obligatorie, salvarea familiilor afectate de inundaţii | Liniştea de după dezastru

Asigurarea obligatorie, salvarea familiilor afectate de inundaţii | Liniştea de după dezastru

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:35 20 Sep 2023 Modificat la 12:35 20 Sep 2023

Doar că, la fața locului, s-a dovedit că suma nu acoperă integral reparațiile caselor distruse de ape, iar traseul banilor de la stat la păgubit e anevoios. Cele mai câștigate, au fost familiile care au avut asigurări obligatorii pentru locuințe și care au fost despăgubite cu până la 20 mii de euro.

O sumă de 10 ori mai mare decât ajutorul de la stat, pe care au primit-o simplu și rapid. Urmăriți un episod al campaniei Antena3 CNN - Liniștea de după dezastru.

Citeşte şi: Braşov, oraşul cu cele mai multe locuinţe asigurate | Liniştea de după dezastru

Un cod roșu de ploi a făcut prăpăd în județul Hunedoara. O femeie a fost scoasă de pompieri pe geamul casei aflate în calea puhoaielor. Norocul familiei a fost că și-a asigurat din timp locuința împotriva dezastrelor. Și a primit rapid o despăgubire de două ori mai mare decât ajutorul de urgență pe care l-a promis statul.

La câteva săptămâni distanță, am găsit casa familiei Radu în plin șantier.

"Despăgubirea mea a fost destul de consistentă, de vreo 21.800 de lei. Sumă care îmi va acoperi să zic așa, în mare parte necesarul, adică toată reparația pe care eu sunt nevoită să o fac", a declarat femeia.

Dacă nu ar fi avut asigurare obligatorie pentru dezastre, familia Radu nu ar fi putut începe reparațiile casei.

În urma inundațiilor din iunie, Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea populației din judetele afectate.

"Suma maximă este de 10.000 lei pentru persoanele și familiile a căror locuință a fost afectată peste 75%, respectiv cu daune totale", a explicat Irina Borza, șef Serviciu Beneficii - Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Procedura de acordare a ajutoarelor de urgență este însă complicată și de durată. Până ca banii sa fie aprobați de Ministerul Muncii, documentele și evaluările urmează un traseu lung și anevoios între mai multe instituții și comisii.

"După ce banii sunt aprobați, sumele sunt aprobate, aceștia sunt virați în contul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, urmând ca ulterior să fie făcute plată individual pentru fiecare persoană în parte", a mai precizat Irina Borza.

Chiar și cu suma maximă de 10.000 de lei primită de la stat, când trebuie să-și cumpere materiale de construcție, familiile constată că banii nu le acoperă nici jumătate din cheltuielile cu reparația casei.

Dacă familiile ar fi avut o asigurare obligatorie pentru locuință ar fi primit o despăgubire maximă de 20.000 de euro, în funcție de cât de afectat a fost imobilul de dezastre. Prin urmare, cea mai sigură modalitate de a-ți pune la adăpost locuința este să închei o asigurare obligatorie pentru dezastre.

Suma maximă oferită ca despăgubire - 20.000 de euro – este de 10 ori mai mare decât ajutorul de urgență oferit de stat. În plus, acoperă toate cheltuielile, iar procedura de obținere e simplă și rapidă.

×
x close