Antena 3 CNN Actualitate Astăzi Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 90 de ani

Astăzi Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 90 de ani

Astăzi Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 90 de ani
26 Ian 2008   •   15:24

Nicolae Ceauşescu s-a născut în Scorniceşti, judeţul Olt în anul 1918. În Bucureşti a ajuns la vârsta de 11 ani ca ucenic de cizmar. S-a alăturat Partidului Comunist, aflat în ilegalitate la acea vreme, în 1932, fiind arestat în 1933, 1934, 1936 şi apoi în 1940. În arest şi-a căpătat renumele de ?comunist agitator perculos?. Tot în această perioadă avea să o cunoască şi pe Elena Petrescu, cea care avea să îi devină în 1946 soţie şi care avea să joace un rol important în viaţa sa personală şi politică pentru tot restul vieţii.

În 1965, la numai câteva zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceauşescu a devenit secretar general al Partidului Comunist Român şi implicit lider al ţării. În primii ani Ceauşescu s-a bucurat de susţinere din partea românilor, în special datorită politicii pe care o ducea faţă de Uniunea Sovietică şi a refuzului de a participa la invadarea Cehoslovaciei din 1968.

În anii ce au urmat Ceauşescu şi-a consolidat poziţia de lider al Republicii Socialiste România, continuând lupta în politica externă pentru independenţa României faţă de blocul sovietic. România a fost, alături de China şi Iugoslavia, una dintre cele trei ţări comuniste care au participat la Jocurile Olimpice din 1984 organizate în Los Angeles. De asemenea, a fost prima comunistă care a intrat în relaţii oficiale cu Comunitatea Europeană. Cu toate acestea, Ceauşescu a refuzat să adopte orice tip de reforme liberale, în timp ce Securitatea deţinea controlul aproape total al mijloacelor de comunicare în masă.

Sfârşitul anilor '80 a reprezentat o perioadă extem de dificilă pentru România condusă de Nicolae Ceauşescu. Dictatura îşi trăia ultimii săi ani, iar în decembrie 1989 Revoluţia Română a izbucnit la Timişoara. ?Regimul Ceauşescu? s-a încheiat în mod violent, pe 25 decembrie 1989 odată cu executarea celor doi dictatori, Nicolae şi Elena Ceauşescu.

PE 26 IANUARIE 2008 NICOLAE CEAUSESCU AR FI ÎMPLINIT 90 DE ANI 

Antena3.ro

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close