Antena 3 CNN Actualitate Au început tezele cu subiect unic. Se va copia la fel ca în primul semestru?

Au început tezele cu subiect unic. Se va copia la fel ca în primul semestru?

Au început tezele cu subiect unic. Se va copia la fel ca în primul semestru?
06 Mai 2008   •   13:02

Încep emoţiile pentru elevii claselor a 7-a şi a 8-a. Marţi peste 24 de mii de elevi aparţinând minorităţilor naţionale susţin teza naţională la Limba şi literatura maternă. Varianta extrasă în această dimineaţă este cea cu numărul 2. Tezele cu subiect unic înlocuiesc de anul acesta testele naţionale ca formă de admitere la liceu.

Pentru intrarea în învăţământul liceal, 50% din totalul mediei reprezintă notele cumulate la tezele cu subiect unic. Aceste note sunt luate cu zecimale, spre deosebire de felul în care se pun în catalogul din clasă. Tezele la clasă se rotunjesc în mod normal. Ceilalţi 50% sunt reprezentaţi de media pe toţi cei 4 ani din ciclul gimnazial.

Părinţii sunt însă nemulţumiţi de modul în care se face admiterea la liceu. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună, spune că elevii sunt bulversaţi de noul sistem.

?Această metodă şi-a dovedit de fapt şi ineficienţa, şi incorectitudinea. Copiii sunt supuşi la stresuri suplimentare, pentru că în loc să dea un examen începând cu clasa a VII-a dau câte două rânduri de teze semestrial şi în clasa a VIII-a chiar câte 3 teze. Ponderea tezelor la media finală este luată de două ori în calcul: o dată la calculul mediei pe clasă, şi o dată ca notă contând 50% din media de admitere.?

Mihaela Gună mai spune că la tezele din primul semestru mulţi elevi au putut copia şi astfel au primit note mari. În acest caz, sunt dezavantajaţi copiii care au rezolvat subiectele fără să trişeze. În plus, ea precizează că nu există un document în care să fie trecute notele cu zecimale obţinute la teză.

?S-a văzut foarte clar că se copiază, au fost semnalate suficiente erori. Ministerul Educaţiei nu a luat în considerare toate aceste reclamaţii, sistemul, metodologia nu este pusă la punct, notele sunt în consecinţă eronate, iar pentru faptul că nota de la teză se majorează cu 40 de sutimi sau se micşorează sau 40 de sutimi nu face decât să-i favorizeze pe unii copii şi pe alţii să îi defavorizeze atât în calculul celor 50 de puncte pentru admiterea la liceu, cât şi în cazul mediei finale.?

Pe de altă parte, consilierul ministrului educaţiei, Mihaela Suciu, precizează că există cataloage speciale în care sunt trecute notele cu zecimale obţinute de elevi.

Peste 24.000 de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a aparţinând minorităţilor naţionale susţin, astăzi, teza cu subiect unic la Limba şi literatura maternă.

Următoarea probă va avea loc pe 9 mai la Istorie sau Geografie. Teza unică la Limba şi literatura română va avea loc pe 13 mai, iar pe 16 mai cea la Matematică. Contestaţiile vor putea fi depuse în data de 29 mai. Pentru fiecare materie au fost elaborate câte 10 variante de subiecte. Varianta extrasă se transmite în format electronic către şcolile din ţară. Tezele unice vor fi evaluate în centre special desemnate. Fiecare lucrare va fi corectată de doi profesori, alţii decât cei din unităţile de învăţământ de la care provin tezele. Tezele unice sunt foarte importante pentru viitorul elevilor. Absolvenţii se vor înscrie în licee sau şcoli de arte şi meserii fără examen, pe baza mediei aritmetice dintre media generală obţinută la tezele cu subiect unic şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, fiecare având o pondere de 50%. Elevii care nu pot participa la această sesiune a tezelor unice din motive bine întemeiate vor putea susţine tezele unice în sesiunea specială. Astfel, cea de-a doua perioadă de susţinere a tezelor cu subiect unic a semestrului al doilea va începe în 23 mai cu teza la Matematică, urmată de cea la Limba şi literatura maternă, pe 27 mai. În data de 30 mai va avea loc teza la Istorie sau Geografie, iar ultima probă, la Limba şi literatura română, va fi susţinută în data de 2 iunie. Contestaţiile vor putea fi depuse pe data de 4 iunie.

Antena 3

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close