Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile ştiau de iaurturile suspecte de o lună (VIDEO)

Autorităţile ştiau de iaurturile suspecte de o lună (VIDEO)

Autorităţile ştiau de iaurturile suspecte de o lună <font color=red>(VIDEO)</font>
23 Aug 2007   •   21:34

Zile la rând, de când au primit alerta de la Bruxelles, până când s-au apucat să scoată iaurtul suspect de pe piaţă, autorităţile române au tăcut mâlc. Legea îi obligă să avertizeze imediat publicul că există o problemă. Publicul nu a ştiut nimic şi, până când a izbucnit scandalul, oamenii au cumpărat şi mâncat iaurt care ar putea fi otrăvit. Alerta de dioxină a izbucnit în Europa acum o lună jumătate. Ungaria a cerut imediat oamenilor să nu mai consume produse care conţin aditivul E-412, până se lămuresc lucrurile. România a mers pe burtă.

Pe 14 august se aflase de la Bruxelles că s-ar putea ca două tipuri de iaurt să fie contaminate cu dioxină. Iaurtul a rămas însă pe rafturi. Autoritatea statului, care ar fi trebuit să reacţioneze, a tăcut, deşi legea o obligă să avertizeze imediat publicul dacă e vreo problemă. Autoritatea statului a preferat să nu zică nimic, până când concernul francez s-a apucat să retragă iaurtul de pe piaţă.

Milioane de oameni consumă iaurt în România. Teama lor este perfect justificată. Dioxina care ar fi putut contamina un aditiv folosit la iaurtul de fructe de pădure şi vişine este extrem de periculoasă. Niciun medic nu-şi poate da seama de prima dată dacă un pacient s-a intoxicat cu dioxină. Şi nu există un antidot împotriva dioxinei. Otrava este cu atât mai periculoasă cu cât atacă ADN-ul. Se depozitează în grăsimea organismului şi se înjumătăţeşte abia în 7 ani.

DIOXINA CONFIDENŢIALĂ:

Antena 3

×
Parteneri
Cod galben de furtuni severe în România! Informare meteo de vreme rea
x close