Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile vor muta controversatul panou secuiesc

Autorităţile vor muta controversatul panou secuiesc

Autorităţile vor muta controversatul panou secuiesc
17 Aug 2007   •   14:19

Panoul publicitar care marchează intrarea în Ţinutul Secuiesc va fi mutat de către Autorităţile judeţene din Covasna. Angajaţii de la Drumuri Naţionale şi poliţiştii au constatat că panoul a fost plasat neregulamentar, la mai puţin de 7 metri de DN 11 şi într-un loc diferit de cel stabilit iniţial.

Panoul cu inscripţia ?Ţinutul Secuiesc?, amplasat joi la graniţa dintre judeţele Covasna şi Braşov, continuă să încingă spiritele. Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita consideră că acesta nu este nici pe departe un simplu şi nevinovat panou publicitar. Potrivit conducerii forumului, amplasarea panoului este doar o reeditare a tentativei de a marca hotarul ?aşa-zisului Ţinut Secuiesc? produsă în urmă cu câţiva ani, când mai mulţi lideri UDMR au montat în zonă o placă cu aceleaşi inscripţii.

O altă replică vine din partea Partidului Conservator, care a luat decizia de a amplasa un alt panou, cu inscripţia ?Bine aţi venit! Vizitaţi judeţele Covasna şi Harghita, pământ românesc?, tot în comuna Chichiş. Panoul, pe care vor apărea reproduse portretul lui Decebal şi capul lupului dacic, va fi încadrat în roşu, galben şi albastru.

Panoul de 18 metri pătraţi, pe fundalul căruia apare o poartă secuiască sculptată în lemn, doi tineri îmbrăcaţi în costume populare maghiare şi denumirea ?Ţinutul Secuiesc?, în limbile maghiară, română şi engleză a fost amplasat joi în comuna Chichiş, la graniţa dintre Covasna şi Braşov. El este, potrivit conducerii Consiliului Judeţean Covasna, un ?panou publicitar, de promovare turistică a zonei şi are toate avizele necesare?.

Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a anunţat vineri că a dat ordin ca pancarta cu textul ?Ţinutul Secuiesc? să fie dată jos de câte ori este instalată, întrucât reprezintă o ofensă la adresa poporului român şi un atentat la integritatea teritorială a României.

În opinia sa, această ?provocare antiromânească? este consecinţa recentelor afirmaţii ale preşedintelui Traian Băsescu, care, prin ?stupiditatea acţiunilor şi afirmaţiilor? sale, i-ar fi determinat să iasă la atac pe ?şovinii unguri?. Vadim Tudor a criticat lipsa de reacţie a preşedintelui Băsescu faţă de acest demers şi faptul că nu a cerut să fie respectată Constituţia, iar pancarta să fie distrusă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close