Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile vor să extindă Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei

Autorităţile vor să extindă Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei

Autorităţile vor să extindă Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei
28 Aug 2008   •   09:26

Birocraţie excesivă, poticneli şi prea mulţi bani. Sunt criticile aduse Programului de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Autorităţile vor însă să extindă programul pe o perioadă de 5 ani. Programul costă 300 de milioane de euro, bani proveniţi din taxa pe viciu a anului 2006.

Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei a avut un start dificil. Fiecare cetaţean român a primit acasă prin poştă, în luna naşterii sale, un talon de acces în program, cu care urma să se prezinte la medicul de familie pentru analize. Dar în mai multe judeţe, poştaşii care urmau să distribuie taloanele pentru analize au descoperit că plicurile nu au adrese. Mai mult, au fost cazuri când persoanele înscrise pe plicuri erau decedate ori îşi schimbaseră domiciliul.

Criticile la adresa programului nu au încetat să apară. În primul rând din cauza birocraţiei. Paşii pe care trebuie să-i facă un pacient sunt mulţi şi complicaţi. Acesta merge mai întâi la medic pentru programare, după primirea prin poştă a talonului. La a doua vizită, completează un chestionar privind stilul de viaţă, după care, cu biletul de trimitere, merge la laboratorul de analize.

Dacă există semne că un pacient suferă de alte afecţiuni, medicul de familie scrie o altă trimitere, de data acesta pentru un medic specialist, care să continue investigaţiile. Acest ultim pas nu a fost cuprins în programul de evaluare a stării de sănătate, astfel că trimiterea era valabilă doar pentru pacienţii care au asigurare.

Programul de evaluare a sănătăţii a început la 1 iulie 2007 şi se va încheia la sfârşitul anului 2008 pentru persoanele care din diverse motive nu s-au putut înscrie în program. În perioada 1 iulie 2007 - 31 martie 2008, peste 9 milioane de români s-au prezentat la cabinete, în cadrul programului derulat de Ministerul Sănătaţii.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close