Antena 3 CNN Actualitate Averea Bisericii poate depăşi 10 miliarde ¤

Averea Bisericii poate depăşi 10 miliarde ¤

Averea Bisericii poate depăşi 10 miliarde ¤
21 Aug 2007   •   04:56

Biserica Ortodoxă Română administrează una dintre cele mai mari averi din România, a cărei valoare depăşeşte trei miliarde euro. La acest nivel, BOR se poate compara cu cei mai mari jucători din economie, Petrom (cu o valoare de piata - 8,3 miliarde euro), BCR (peste şase miliarde euro, la preţul plătit de austriecii de la Erste la achiziţie în 2005) sau BRD SocGen (5,6 mld. euro - valoare bursieră), depăşind companii precum Alro Slatina, Hidroelectrica, Banca Transilvania sau cel mai mare lanţ de retail local - Metro România.

Dacă avem însă în vedere că BOR are de recuperat aproximativ 200.000 de hectare de pădure la nivel naţional, cu o valoare estimată de circa cinci miliarde euro, precum şi piese aflate în circuitul muzeelor sau parte a tezaurului de la Moscova revendicat de statul român, avuţiile Bisericii ar depăşi pragul de zece miliarde euro. Patrimoniul BOR este descentralizat, ceea ce înseamnă că veniturile, activele sau pasivele sunt defalcate individual la nivelul Patriarhiei, mitropoliilor, arhiepiscopiilor, episcopiilor sau parohiilor.

Veniturile BOR sunt estimate la aproximativ 90 milioane euro pe an, din care cea mai mare parte este realizată în ordine de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, respectiv cea a Olteniei, ai căror reprezentanţi sunt acum principalii candidaţi la scaunul de Patriarh. Personalul aflat în subordinea Patriarhului este de aproximativ 22.000 de oameni, pentru salariile cărora statul a alocat, în acest an, 42 milioane de euro.

Citiţi articolul complet în 7plus

×
Parteneri
Vine vara în România! Prognoza meteo pentru luna iunie
x close