Antena 3 CNN Actualitate Averile a opt oameni de fotbal, sub sechestru, pentru prejudicierea statului cu 12 milioane euro

Averile a opt oameni de fotbal, sub sechestru, pentru prejudicierea statului cu 12 milioane euro

Averile a opt oameni de fotbal, sub sechestru, pentru prejudicierea statului cu 12 milioane euro
19 Aug 2008   •   13:11

Averile a opt oameni din fotbal au fost puse sub sechestru asigurator de către procurorii DNA, pe motiv că aceştia ar fi adus prejudicii statului, în valoare de 12 milioane de euro. Este vorba de casele şi terenurile fraţilor Victor şi Ioan Becali, Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu.

Ancheta începută în ianuarie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie a vizat transferurile unor fotbalişti, zece oameni de fotbal fiind puşi atunci sub urmărire penală şi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, persoanele în cauză, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat.

Şi conturile unor cluburi de fotbal, precum Dinamo, Rapid, Gloria sau Oţelul vor fi poprite, statul încercând să recupereze prejudiciul de 12 milioane de dolari.

Potrivit jurnaliştilor de la ziarul Gândul, fraţii Becali au făcut avere din impresariatul fotbalistic, acumulând venituri importante prin intermediul firmei ?Becali Sport?. Ei au fost implicaţi în zece din cele douăsprezece transferuri de fotbalişti anchetate de DNA. În prezent, cei doi deţin un cartier de vile de lux în nordul Bucureştiului şi numeroase terenuri în apropiere de pădurea Băneasa.

Averea lui Gigi Neţoiu se ridică, potrivit relatărilor din mass-media la suma de 15 milioane de euro, bani adunaţi din ?fotbal şi turism?. De numele său se leagă celebrele transferuri ?în masă? de la Rocar la Craiova şi de la această echipă la Dinamo.

Cu o avere estimată la 15-17 milioane de dolari, Cristi Borcea, director executiv şi finanţator la FC Dinamo, este de asemenea acuzat de spălare de bani în dosarul transferurilor de jucători. Potrivit declaraţiilor sale, banii i-a câştigat din afacerea proprie ?Crimbo Gas?

Averea lui Gică Popescu se ridică la 41-42 milioane de dolari, bani câştigaţi din veniturile de fotbalist şi investiţii imobiliare. George Copos, aflat pe locul al treisprezecelea în topul celor mai bogaţi români, a câştigat din investiţiile în industrie, fotbal şi turism, o avere de aproximativ 700 milioane de dolari.

Şi clubul Steaua este legat de un scandal financiar, deja celebrul dosar Valiza. Marţi, membrii comisiei care s-a ocupat de acest caz vor prezenta raportul în Comitetul Executiv al FRF. Pe 7 mai, DNA a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali.

Aceştia ar fi urmat să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj dacă ar fi obţinut cel puţin un egal în meciul cu CFR, iar Steaua ar fi devenit campioană. Ulterior, DNA a anunţat că Gigi Becali, Teia Sponte, Anton Doboş şi o cunoştinţă a acestuia sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu și galben de vijelii. 9 județe sunt vizate
x close