Avertisment sumbru legat de virusul Zika. „Trebuie să ne pregătim pentru o epidemie de microcefalie”

de S.T.    |    17 Sep 2016   •   09:44
Avertisment sumbru legat de virusul Zika. „Trebuie să ne pregătim pentru o epidemie de microcefalie” Foto: pixabay.com

Cercetătorii avertizează în legătură cu o "epidemie" de microcefalie în țările afectate de Zika, într-un studiu care oferă dovezi suplimentare privind existența unei legături între acest virus și microcefalia fetală.

„Trebuie să ne pregătim pentru o epidemie de microcefalie”, care se va întinde în toate țările cu transmitere locală a virusului Zika, precum și în țările unde s-ar putea extinde infectările, scriu cercetători brazilieni și britanici ca o concluzie a unui studiu publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet Infectious Diseases.

Diverse studii bazate pe o serie de cazuri sau pe cercetări efectuate în laborator au stabilit din punct de vedere științific că virusul Zika ar putea fi cauza microcefaliei și a altor anomalii ale creierului la făt. Dar niciun cercetător nu a realizat încă un studiu observațional retrospectiv care să compare un grup de persoane infectate și un grup de control, adică persoane sănătoase dar care prezintă caracteristici similare.

Comparând 32 nou-născuți care suferă de microcefalie cu 62 nou-născuți care nu au fost afectați, cercetătorii brazilieni au descoperit că în cazul a aproape jumătate dintre cei dintâi testele au fost pozitive pentru infecția cu virusul Zika, fie în sânge, fie în lichidul cefalorahidian. Nici un test pozitiv nu a fost totuși detectat la cel de-al doilea grup.

Această ''asociere remarcabilă'' i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că epidemia de microcefalie „a fost rezultatul infecției congenitale cu virusul Zika”.

Cu toate că nu este vorba decât de rezultate preliminare și că studiul prevede să includă în viitor 600 de copii, cercetătorii nu ezită să avertizeze încă de acum împotriva unei "epidemii globale" de microcefalie legată de Zika.

„Rezultatele noastre sugerează că virusul Zika ar trebui să fie adăugat oficial pe lista de infecții congenitale, în același mod ca și toxoplasmoza, sifilisul, varicela, parvovirusul B19, rubeola, citomegalovirusul și herpesul”, spune dr. Thalia Velho Barreto de Araujo, care a coordonat studiul.

Actuala epidemie de Zika din America Latină, care a început în 2015, afectează în principal Brazilia unde 1,5 milioane de persoane au fost infectate și unde 1.600 copii s-au născut cu microcefalie.

În acest stadiu nu există nici un tratament sau vaccin.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close