Antena 3 CNN Actualitate Avertizarea hidrologică, ridicată. Ploile se mută spre sud-vestul ţării

Avertizarea hidrologică, ridicată. Ploile se mută spre sud-vestul ţării

Avertizarea hidrologică, ridicată. Ploile se mută spre sud-vestul ţării
05 Mai 2008   •   08:41

Avertizarea hidrologică care vizează 5 judeţe ale ţării va fi ridicată luni dimineaţă la ora 10, aşa cum era prevăzut, anunţă specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie. Ploile se mută spre sud-vestul ţării. Pericolul va mai persista doar pe râul Prut ale cărui ape au crescut ameninţător. Hidrologii spun că avertizarea care vizează judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa, Suceava şi Botoşani va fi ridicată cu siguranţă în această dimineaţă la ora 10. Ploile se mută spre sud-vestul ţării.

Pericolul rămâne însă pe Prut. Apele râului au crescut ameninţător. Prutul a ieşit deja din matcă în localitatea Vădeni şi a inundat 90 de hectare de terenuri agricole şi 59 de hectare de păşuni. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a dispus monitorizarea râului pe toată lungimea sa şi ridicarea digurilor de protecţie în toate zonele cu risc.

Digul improvizat de la Slobozia Oancea va avea o lungime de cel puţin 1000 metri şi o înălţime de 50 de centimetri, cu posibilitatea de supraînălţare. Ploile torenţiale au făcut pagube însemnate în judeţul Vaslui. Peste o sută de locuinţe din zona de nord-est a oraşului Negreşti au fost inundate.

De asemenea, au fost afectate zeci de podeţe şi mai mulţi kilometri de drum. Este pentru a patra oară în ultimele zile când oraşul Negreşti este lovit de viituri. Vineri după-amiază, ploile au inundat zeci de gospodării, au distrus numeroase grădini şi au afectat mai multe podeţe.

Avertizarea hidrologică a vizat judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa, Suceava şi Botoşani. În aceste zone, a plouat torenţial şi au avut loc depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici şi mijlocii.

Autorităţile au decretat starea de alertă în comuna gălăţeană Brăhăşeşti, afectată de ploile din ultimele zile. În urma inundaţiilor produse, 300 de case au fost afectate. Autorităţile locale fac un bilanţ al pagubelor, pentru ca localnicii să poată beneficia de fonduri guvernamentale de urgenţă.

Între timp, pentru şase familii din localitate vor fi puse la dispoziţie locuinţe modulare de la Rezervele Statului, pentru că există riscul ca locuinţele lor să se prăbuşească. În zeci de gospodării viiturile au făcut prăpăd şi câteva sute de localnici au fost evacuaţi deoarece unele case au şi structura de rezistenţă afectată.

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă încearcă să îi ajute pe oameni să scoată apa din case şi să cureţe drumurile de noroi. Oamenii sunt nemulţumiţi că autorităţile locale n-au luat nici o măsură de la inundaţiile de anul trecut.

Antena3.ro

×
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close