Antena 3 CNN Actualitate Avioanele româneşti care zboară spre America vor avea la bord ofiţeri sub acoperire

Avioanele româneşti care zboară spre America vor avea la bord ofiţeri sub acoperire

Avioanele româneşti care zboară spre America vor avea la bord ofiţeri sub acoperire
03 Mai 2010   •   20:50

Am văzut în filme, vom vedea şi la noi. Ofiţeri sub acoperire vor călători cu avionul ca să prevină atacurile teroriste. "Şoimii", cum li se spune, se vor asigura că nimeni nu va perturba zborul între România şi Statele Unite.

America este ţinta numărul unu a teroriştilor. Atacul poate pleca şi din România. Mai exact, din avioanele care zboară pe această rută. De aceea, Serviciul Român de Informaţii a semnat un acord cu Statele Unite care prevede pregătirea ofiţerilor sub acoprire.

Poate sta pe orice loc în avion, este îmbrăcat în civil şi se asigură că securitatea zborului nu este pusă în pericol. Agenţii SRI sub acoperire vor fi în orice avion care zboară direct spre America

?SRI va crea un compartiment destinat special pentru asigurarea securităţii la bordul avioanelor. În realizarea sarcinii aceşti ofiţeri vor fi înarmaţi?, a declarat George Maior directorul SRI.

Acordul cu americanii prevede şi pregătirea ofiţerilor pentru a interveni în cazul unui atac terorist. E nevoie de cursuri speciale pentru că trebuie să se intervină într-un timp scurt, într-un spaţiu mic şi cu mulţi civili în jur.

Colaborarea cu o firmă de securitate din Statele Unite este o obligaţie a României pentru a scăpa de vizele pentru America.

?Un lucru vă pot spune cu siguranţă. După ce acest acord va fi implementat în intregime, oamenii care călătoresc spre SUA şi invers vor fi mult mai în siguranţă?, a spus Mark Gitenstein, ambasadorul SUA.

În acest moment nici o companie aeriană de la noi din ţară nu are curse directe spre Statele Unite. Aşa că luptătorii SRI vor începe cursurile de pregătire, dar vor mai avea ceva de aşteptat până vor începe să patruleze la 10.000 de metri altitudine între România şi America.

Observator

×
Subiecte în articol: avion
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close