Antena 3 CNN Actualitate Bacău: Evacuări în miez de noapte, după ruperea unui dig şi fisurarea altuia

Bacău: Evacuări în miez de noapte, după ruperea unui dig şi fisurarea altuia

Bacău: Evacuări în miez de noapte, după ruperea unui dig şi fisurarea altuia
29 Iul 2008   •   08:50

Jandarmii băcăuani au intervenit, în noaptea de luni spre marţi, pentru a salva câteva zeci de sătenii din localităţile Săuceşti, Schineni şi Rusciutea, după ce aceştia se ascunseseră prin poduri sau pivniţe în timpul evacuărilor dispuse de autorităţi.

Decizia fusese luată după ce specialiştii în hidrologie anunţaseră o viitură puternică a apelor râului Siret la tranzitarea judeţelor Neamţ şi Bacău, ca urmare a ploilor abundente căzute în zilele anterioare în amonte.

Debitul crescut al Siretului, de peste 2.000 metri pe secundă, a rupt, în cursul nopţii, digul-baraj de la Răchiteni - Roman, iar la Rusciutea, localitate aflată la doi kilometri de municipiul Bacău, prin dig au apărut infiltraţii care puneau în pericol siguranţa satului.

Speriaţi de cantitatea mare de apă revărsată, ce a inundat mai bine de 1.000 de gospodării şi sediul primăriei din Săuceşti, sinistraţii au cerut ajutor. Toate persoanele evacuate au fost găzduite în cămine şcolare din municipiul Bacău, unde au primit adăpost temporar, hrană şi apă minerală.

În timpul evacuării, un camion care transporta peste 30 de oameni a căzut într-un şanţ de pe marginea drumului, fiind luat de ape. Un alt camion a venit în ajutor.

Situaţie critică şi în judeţul Botoşani. Apele au distrus, până acum 37 de locuinţe şi au afectat peste 450. Aproximativ o mie de persoane au fost evacuate din calea apelor. Una dintre cele mai afectate localităţi este Adjudeni.

Agerpres

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close