Antena 3 CNN Actualitate Barack Obama, favoritul Europei în cursa pentru Casa Albă

Barack Obama, favoritul Europei în cursa pentru Casa Albă

Barack Obama, favoritul Europei în cursa pentru Casa Albă
30 Mai 2008   •   15:02

Senatorul Barack Obama este candidatul favorit al Europei în lupta pentru Casa Albă, conform unui sondaj de opinie realizat de Telegraph.co.uk. Obama beneficiază de sprijinul a 52% din locuitorii a cinci dintre cele mai bogate ţări ale lumii. John McCain, candidatul republican pentru preşedinţia SUA, a primit doar 15% din voturile exprimate la sondajul fără precedent realizat în Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Rusia.

Conform aceluiaşi sondaj, majoritatea ruşilor, 56%, consideră că SUA este o ?forţă a răului? în lume, în timp ce Marea Britanie vede America drept o ?forţă a binelui? doar în proporţie de 33%. Sentimentul anti-american al europenilor se datorează în mare parte preşedintelui George W. Bush şi a acţiunilor susţinute de acesta în Irak. Din cauza lui Bush au de suferit republicanii în general, implicit şi McCain, un alt susţinător al războiului din Irak.

De partea cealaltă, Obama, singurul opozant consecvent al războiului irakian dintre candidaţii la Casa Albă, este lider detaşat în preferinţele europenilor. El este popular mai ales în Italia, unde 70% dintre participanţii la sondaj l-ar vota dacă ar putea. În Franţa, ţara cu cel mai puternic sentiment anti-american, din punct de vedere istoric, 65% l-ar susţine pe Obama, în timp ce în Germania senatorul democrat ar obţine 67% din voturi.

Obama este mai puţin popular în Marea Britanie, unde 49% din cei intervievaţi ar vota pentru el, în timp ce McCain ar beneficia de susţinerea a 14% dintre alegători, dublu decât ar obţine în Germania sau Franţa. Rusia este singura ţară în care McCain ar putea rivaliza cu Obama, beneficiind de 24% dintre opţiunile de vot, cu 7 procente mai puţin decât Obama.

Acest sondaj a fost realizat online de către Telegraph.co.uk între 23 şi 29 mai. La el au participat 6,256 de persoane, împărţite pe ţări astfel: Marea Britanie Britain 2.241; Franţa 1.005; Rusia 1.001; Italia 1.004; Germania 1.005.

Antena3.ro

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close