Antena 3 CNN Actualitate Un bărbat a furat cablurile electrice de la trenurile de mare viteză din Spania | Circulația feroviară, blocată ore în şir pe ruta Madrid-Barcelona

Un bărbat a furat cablurile electrice de la trenurile de mare viteză din Spania | Circulația feroviară, blocată ore în şir pe ruta Madrid-Barcelona

Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost arestat în Spania după ce a furat cablurile electrice de la trenurile de mare viteză. Acesta a încurcat circulația feroviară pe ruta Madrid-Barcelona.

Un bărbat a furat cablurile electrice de la trenurile de mare viteză din Spania | Circulația feroviară, blocată ore în şir pe ruta Madrid-Barcelona
Sursa foto: Gettyimages | Michael Dunning
de Ioana Mircea    |    09 Aug 2022   •   15:15

Iniţial, informaţiile din presa spaniolă arătau că tânărul ar fi român, însă verificările făcute de Ministerul Afacerilor Externe au arătat că, în realitate, acesta nu era cetăţean român.

"Având in vedere informațiile vehiculate în unele publicații periferice din Spania și preluate de presa română cu referire la furtul celor 600 de metri de cablu de fibră optică, care a perturbat traficul feroviar în Spania, precizăm că persoana reținută de autoritățile spaniole la 8 august 2022 nu este cetățean român. Ne manifestăm preocuparea pentru prezentarea în spațiul public de informații de presă neverificate care contravin eticii și deontologiei profesionale și care pot aduce un prejudiciu grav de imagine comunității românești de pe plan local. Mulțumim pe această cale reprezentanților presei care ne-au contact pentru a verifica informația, cât și autorităților spaniole de resort care, în spiritul unei bune colaborări instituționale au dat curs prompt solicitării noastre de clarificare în acest caz", se arată într-un comunicat al MAE.

Tânărul, care a fost acuzat că a furat 600 de metri de cablu electric de la trenurile de viteză, a fost arestat luni de polițiștii spanioli.

Acesta s-a opus arestării, iar pe lângă faptul că a acuzat de tâlhărie, distrugere a mai fost acuzat și de nesupunere față de oamenii legii.

Polițiștii au reușit să recupereze o parte din materialul furat. Ei iau în calcul faptul că bărbatul ar face parte dintr-un grup organizat specializat în furturi de cupru din cabluri electrice, pe care îl vând apoi pe piața neagră. Astfel, sunt posibile noi arestări în acest caz.

Circulația trenurilor de mare viteză pe ruta Madrid-Barcelona ale operatorului feroviar spaniol de stat, Renfe, a fost suspendată luni, timp de câteva ore, din cauza acestui incident.

Pentru transportul călătorilor din capitală până în Barcelona, compania feroviară a fost nevoită să introducă o rută alternativă de transport care să ocolească reţeaua folosită de trenurile de mare viteză.

Nu este singurul bărbat arestat recent în Spania pentru astfel de furturi. Un român de 43 de ani a fost arestat săptămâna trecută pentru peste 20 de furturi de cablu electric în zona Valencia.

Furturile au provocat „un real pericol”. „Lipsa acestui cablaj poate provoca o suprasarcină și poate duce la electrocutarea oricărui angajat sau utilizator al liniei de cale ferată”, au avertizat autoritățile, potrivit mediterraneodigital.com.

 

×
Subiecte în articol: Spania furt
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close