Antena 3 CNN Actualitate Băsescu a anunţat că va contesta decizia Curţii în cazul "ţigancă împuţită"

Băsescu a anunţat că va contesta decizia Curţii în cazul "ţigancă împuţită"

Băsescu a anunţat că va contesta decizia Curţii în cazul "ţigancă împuţită"
08 Noi 2007   •   14:55
Preşedintele Traian Băsescu a pierdut joi procesul cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul "ţigancă împuţită". Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a declarat neîntemeiată contestaţia şefului statului faţă de decizia de avertisment dată de CNCD în cazul jignirii unui reporter TV. În replică, preşedintele a anunţat că va contesta decizia Curţii de Apel. ?Cu siguranţă voi face apel la Curtea Supremă de Justiţie?, a declarat Băsescu, precizând că a observat existenţa unor standarde duble. Acelaşi Consiliu a decis să nu îl sancţioneze pe premier, în urmă cu o lună, când Tăriceanu declara că ?o întreagă etnie este formată din infractori?. Băsescu a continuat atacul, declarând că următorul demnitar ?iertat? a fost ministrul de Externe, care a propus ca toţi infractorii români să fie duşi în deşertul egiptean.

BĂSESCU: AM OBSERVAT EXISTENŢA UNOR STANDARDE DUBLE LA CNCD -

Avocatul lui Traian Băsescu a declarat joi în instanţă că nu există un text de lege în baza căruia preşedintele a fost sancţionat cu avertisment de CNCD, apreciind că sancţiunea privind discriminarea trebuie reglementată printr-o lege specială.

"Prin declaraţia sa, Traian Băsescu nu a făcut o analiză comparativă şi discriminatorie. Din analiza afirmaţiei nu se poate trage concluzia că ar avea scop afectarea unor drepturi ale etniei rome. Trebuie să se constate că nu a existat intenţia de a se face o discriminare", a susţinut avocatul. Potrivit acestuia, Traian Băsescu ar fi făcut acea afirmaţie "într-un moment agitat", preşedintele fiind afectat în acele zile de presiunea media.

El a mai arătat că afirmaţiile au fost făcute într-un cadru privat, motiv pentru care nu pot fi folosite drept probă. Un reprezentant al CNCD a afirmat că, raportându-se la funcţia pe care o are, preşedintele nu trebuia să facă acea afirmaţie, chiar dacă era într-un spaţiu privat.

"Afirmaţia a fost înregistrată pe telefon. Domnul preşedinte trebuia să aibă grijă chiar şi în spaţiul privat. Este permisă o astfel de afirmaţie chiar şi în spaţiul privat? Viza demnitatea persoanei la care făcea vorbire. Noi credem că, în raport cu calitatea domnului Băsescu, aceea de preşedinte, era o chestiune care trebuia adusă la cunoştinţa opiniei publice", a spus reprezentantul Consiliului.

Pe 23 mai, Consiliul i-a dat un avertisment şefului statului după ce acesta a folosit expresia ?ţigancă împuţită? la adresa unei jurnaliste de la Antena 1.

DECLARAŢIA PENTRU CARE BĂSESCU A PRIMIT AVERTISMENT DIN PARTEA CNCD: {v}basescu1.avi{/v} (1) - {v}basescu3.avi{/v} (2) - {v}basescu2.avi{/v} (3) - {v}basescu_4.avi{/v} (4)

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close