Antena 3 CNN Actualitate Băsescu a promulgat un act normativ pentru modificarea Legii ANI

Băsescu a promulgat un act normativ pentru modificarea Legii ANI

Băsescu a promulgat un act normativ pentru modificarea Legii ANI
11 Apr 2008   •   14:39

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Ordonanţa, propusă de Ministerul Justiţiei, a fost aprobată în 19 martie de Senat, în calitate de cameră decizională, cu o largă majoritate: 79 de voturi „pentru” şi patru „împotrivă”.

Potrivit actului normativ, inspectorii ANI vor verifica „dacă diferenţa vădită de avere este justificată” şi, în cazul în care „constată că diferenţa nu este justificată, sesizează instanţa competentă pentru stabilirea părţii de avere dobândită sau a bunului dobândit cu caracter nejustificat a cărui confiscare o solicită”. Prin „diferenţă vădită” se înţelege, în sensul legii, diferenţa dintre averea dobândită şi veniturile realizate de cel puţin 10.000 de euro sau echivalentul în lei.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat la acel moment că sintagma „avere nejustificată” prezintă suficiente garanţii pentru respectarea drepturilor omului, având în vedere că „ultimul cenzor” în această privinţă va fi instanţa judecătorească, cea care va decide în privinţa confiscării averilor.

Senatorii au acceptat, după dezbateri îndelungi, să înlocuiască termenul de „ilicit”, referitor la averea care poate fi confiscată, cu cel de „nejustificat”, în pofida faptului că, la dezbaterile privind OUG 49/2007, au existat mai multe poziţii contrare.

Rompres

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close