Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Frunda a avut, în cazul Legii ANI, o poziţie împotriva intereselor României

Băsescu: Frunda a avut, în cazul Legii ANI, o poziţie împotriva intereselor României

Băsescu: Frunda a avut, în cazul Legii ANI, o poziţie împotriva intereselor României
09 Iul 2010   •   08:06

 

 

 

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi la TVR că senatorul UMRD Gyorgy Frunda a avut, în cazul modificărilor la Legea ANI din Comisia senatorială pe care o conduce, o poziţie împotriva intereselor României, ţară care s-a compromis din punct de vedere al credibilităţii, scrie Mediafax.

 

 

 

"Domnul Gyorgy Frunda a avut o poziţie împotriva intereselor Românieinu pentru că e ungur, ci pentru că, probabil, are de ascuns ceva, el şi clientela lui", a spus Băsescu, întrebat cum comentează faptul că un membru al coaliţiei a contribuit la o schimbare importantă a unei legi care este monitorizată de Comsia Europeană.

Preşedintele a spus că Frunda ştia foarte bine ce face şi că senatorul UDMR a pus deasupra intereselor ţării pe cele personale şi de grup.

Şeful statului a arătat că Gyorgy Frunda înţelege foarte bine ce înseamnă nerespectarea angajamentelor unui stat în raport cu Comisia Europeană, implicit cu celelalte 26 de state membre. Băsescu a adăugat că Frunda înţelege, de asemenea, care va fi efectul nefuncţionării în parametri acceptabili a Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Din păcate, interesele personale ale domniei sale, a unui grup din jurul său l-au făcut să pună interesele domniei sale deasupra intereselor României", a preciat Băsescu.

Întrebat dacă adoptarea legii în forma susţinută de senatorul UDMR a fost o dovadă de slăbiciune din partea premierului, care este şi şeful coaliţiei de guvernare, Traian Băsescu a răspuns negativ.

"Nu poţi să obligi un partid să aibă o atitudine sau alta. Un partid se singularizează imediat şi spune ŤEu nu accept soluţia astať şi atunci trebuie găsită o cale de mijloc. Calea de mijloc pe care a oferit-o Gyorgy Frunda coaliţiei a fost calea împotriva intereselor României, repet, nu pentru că este ungur", a spus preşedintele României.

Şeful statului a arătat că efectele adoptării acestui act normativ fără a se ţine seama de solicitările făcute în cererea de reexaminare, nu vor fi bune.

"Efectele nu vor fi bune. Există riscul să fim decuplaţi de Bulgaria şi raportul pentru România în mod cert va fi mai rău decât pentru Bulgaria. Pentru domnul Frunda şi cei din jurul dânsului, acest lucru nu este relevant şi nu este important", a opinat şeful statului.

Pe de altă parte, el a arătat că nu are nimic de reproşat UDMR, care a fost un partener loial al alianţei.

Chestionat dacă mai există vreo soluţie ca legea să fie pusă în acord cu cerinţele Comisiei europene, Băsescu a răspuns negativ. "Nu. România s-a compromis din punctual de vedere al credibilităţii în momentul de faţă, cu atât mai mult cu cât legea, odată promulgată - şi nu am cum să nu o promulg - anulează şi munca de până acum a Agenţiei", a apreciat el.

Traian Băsescu a mai declarat că, practic, toate rapoartele pozitive pe care le-a avut Agenţia din partea Comisiei Europene s-au spulberat, iar România este decredibilizată profound.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, recent, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, reexaminată la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.

Senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar câteva din solicitările de reexaminare formulate de şeful statului şi se corectau unele prevederi declarate neconstituţionale. Prin votul dat de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, precum şi reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor.

 

 

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: Gyorgy Frunda
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close