Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Politica externă a României nu este ostilă Rusiei

Băsescu: Politica externă a României nu este ostilă Rusiei

Băsescu: Politica externă a României nu este ostilă Rusiei
16 Apr 2008   •   10:55

?Summitul NATO a confirmat orientările de politică externă ale României?. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat astăzi că, încă de la începutul mandatului, a enunţat ?o politică regională solidă, bazată pe interesul naţional al României, dar care să ţină cont şi de interesul regiunii?. În acest context, summitul NATO organizat la Bucureşti a fost nu doar un succes organizatoric, dar şi unul din punct de vedere al deciziilor adoptate, susţine preşedintele.

"Deciziile NATO corespund în totalitate interesului României"
Băsescu a făcut aceste declaraţii la forumul organizat de fundaţia Kondar Adenauer, pe tema "Securitatea României după Summit-ul NATO". ?Deciziile privind extinderea Alianţei corespund în totalitate intersului de securitate al României?, a precizat el. Este vorba aici despre invitaţia de aderare primită de Croaţia şi Albania, de soluţia ca Macedonia să devină stat membru NATO imediat ce îşi rezolvă contenciosul cu Grecia, dar şi de nivelul de cooperare între organizaţie şi state din imediata noastră vecinătate: Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina şi Serbia.

Ţara noastră a avut chiar ocazia să îşi facă auzită vocea în ceea ce priveşte poziţia Serbiei faţă de Alianţă. ?România consideră că Serbia este cheia stabilităţii în Balcani. (...) Aici s-a materializat efortul nostru ca Serbia să primească soluţia unui dialog intensificat, chiar dacă guvernul de la Belgrad nu a făcut o astfel de solicitare?, a precizat Băsescu.

Susţinerea acordată Georgiei şi Ucrainei are la bază interesul de securitate a României
În ceea ce priveşte susţinerea pe care ţara noastră acordat-o integrării Georgiei şi Ucrainei în NATO, preşedintele a declarat că în poziţia României nu este ?nici urmă de ostilitate faţă de Rusia?. ?Susţinerea Ucrainei şi Georgiei nu vizează ostilitate faţă de Rusia, ci interesul nostru naţional, ca în regiunea noastră să fie securitate şi democraţie?, a explicat liderul de la Cotroceni. Discuţii pe această temă au fost duse şi cu cu demnitarii ruşi prezenţi la summit. ?Suntem conştienţi de importanţa Rusiei, dar şi de nevoile noastre de securitate?, a conchis preşedintele.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close