Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Sistemul antirachetă nu este un proiect NATO. Capabilităţile antirachetă devin operaţionale în 2015

Băsescu: Sistemul antirachetă nu este un proiect NATO. Capabilităţile antirachetă devin operaţionale în 2015

Băsescu: Sistemul antirachetă nu este un proiect NATO. Capabilităţile antirachetă devin operaţionale în 2015
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Mai 2012   •   12:16

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, cu ocazia întoarcerii de la Summit-ul NATO de la Chicago. 

Liderul României a dat detalii despre planurile de securitate ale Aliantei şi despre felul în car Romania va fi afectată de aceste planuri.

Acestea sunt principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu

- Prin rezultatele lui, summitul va căpata dimensiuni legate de perenitatea deciziilor care s-au luat.

- Am avut trei întâlniri bilaterale, cu preşedinţii Poloniei, Turciei şi Ucrainiei. Toate au avut ca subiect colaborarea bilaterală.

- Am avut şi o întâlnire cu românii din Chicago. O întâlnire în care pricipalul mesaj a fost ataşamentul acestei comunităţi faţă de România. Am văzut un optimism robust legat de soarta fiecăruia luată în propriile mâini. Ei nu aşteaptă nimic de la statul american, nu aşteaptă ajutoare sociale. Bucuria lor este că sunt liberi.

- După Chicago avem un altfel de NATO, care îşi asumă şi responsabilităţi politice. Tendinţa acestei organizaţii este să devină globală.


- Este un summit care conturează profilul politic, nu numai cel militar, al Alianţei

- Problema Afganistanului - de la 1 ianuarie 2015, misiunea Alianţei se va redefini

- România nu şi-a anunţat contribuţia financiară. Urmează să definitivăm acest lucru în perioada următoare. Se au în vedere contribuţii care ţin cont şi de ce au făcut statele până acum.

- Sistemul antirachetă nu este un proiect integrat în NATO. Capabilităţile antirachetă vor deveni operaţionale începând cu anul 2015. După această dată, SUA şi România vor discuta integrarea acestui sistem în sistemul general al NATO.

- Un alt element extrem de important a fost generat de adoptarea de Consiliu a conceptului smart-defence. Asta inseamna ca aliaţii îşi pun la un loc facilitatile pentru a economisi resurse

- Decât să avem fiecare propriile noastre avioane - România dispune de un sistem de drone, utilizat şi in Irak si in Afghanistan, dar noua generatie e mult mai performanta - mai bine ne unim toţi şi platim cât utilizam

- Mandatul stabilit în urmă cu un an de CSAT este reflectat în Declaraţia summit-ului NATO



×
Subiecte în articol: summit NATO declaratie de presa aeroport
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close