Antena 3 CNN Actualitate Băsescu vizitează, luni, nava de foraj maritim a ExxonMobil: Am înţeles că e ca în Star Trek

Băsescu vizitează, luni, nava de foraj maritim a ExxonMobil: Am înţeles că e ca în Star Trek

Băsescu vizitează, luni, nava de foraj maritim a ExxonMobil: Am înţeles că e ca în Star Trek
Sursa foto: Foto: Mediafax
05 Mar 2012   •   09:04

Preşedintele Traian Băsescu va vizita, luni, la ora 12.30, nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Vizita trebuia să aibă loc duminică, însă Băsescu a declarat că şi-a amânat vizita, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
   
La începutul unei întrevederi la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii ExxonMobil şi Petrom, Traian Băsescu îşi exprima regretul că a trebuit să fie amânată această vizită pe vasul Deepwater Champion, care urma să fie efectuată la invitaţia operatorilor petrolieri.
  
Ian Fisher, directorul general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, l-a informat pe şeful statului că operaţiunea de forare demarată la sfârşitul lunii decembrie a progresat în ultimele săptămâni, însă a fost încetinită din cauza vremii furtunoase.

El a subliniat că nava de forare are o tehnologie ultramodernă şi, în ciuda vremii furtunoase şi a mării agitate, nu s-a deplasat decât un metru de la locul de forare.
   
"Am înţeles că tehnologia de la bordul navei este ca în Star Trek?", a întrebat Băsescu.

Reprezentantul ExxonMobil i-a răspuns că tehnologia folosită la forare a avansat foarte mult, putând fi comparată cu cea din serialul SF. Pe nava Deepwater Champion sonda de forare este acţionată prin "joystick-uri", un progres extraordinar faţă de tehnologia de acum 30 de ani, a spus el.

Preşedintele Băsescu a subliniat în întrevederea cu reprezentanţii companiilor petroliere că blocul Neptun în care forează acum ExxonMobil şi Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Şerpilor.
   
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, împreună cu Petrom, au început forajul de explorare la sonda Domino1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al Petrom.
  




×
Subiecte în articol: presedintele Romaniei nava Petrom
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close