Antena 3 CNN Actualitate "Cerşeau mâncare la gard". Bătrâni umiliţi în azile din Bucureşti şi Ilfov | Procurorii au reţinut 24 de suspecţi

"Cerşeau mâncare la gard". Bătrâni umiliţi în azile din Bucureşti şi Ilfov | Procurorii au reţinut 24 de suspecţi

Anchetatorii au reţinut 24 de suspecţi în cazul bătrânilor umiliţi şi înfometaţi în câteva azile din Bucureşti şi Ilfov. Între timp, vecinii centrelor în care bătrânii erau înfometaţi spun că aceştia cerşeau mâncare la gard.

de Ana Ciuvică    |    05 Iul 2023   •   13:29

După percheziţiile efectuate ieri de procurorii DIICOT şi poliţişti, anchetatorii au decis ca 24 de suspecţi în dosarul "Căminelor Groazei" să fie reţinuţi pentru 24 de ore.

Astăzi, suspecţii au fost duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, toţi fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi fals.

Vecinii azilelor din Bucureşti şi Ilfov în care bătrânii erau batjocoriţi de firmele care le luau banii pentru a avea grijă de ei au povestit chinurile prin care aceştia treceau. În total, 98 de bătrâni au fost salvaţi de autorităţi.

"Am înţeles că este o casă foarte mare şi este un azil de bătrâni. Ştiu că este azil de bătrâni pentru că de câte ori trec pe acolo, bătrâneii săracii vin la poartă şi cerşesc. Vreau şi eu un ban, da-mi şi mie doi lei, n-ai tu şi tu un corn sau ceva de genul", a declarat o femeie.

Citeşte şi: Anchetatorii au dezvăluit atrocitățile la care gruparea "stăpânilor de sclavi" din Ilfov i-a supus pe bătrânii din azil

"La datele de 04 și 05.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală  au dispus reținerea a 24 de inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de 2 inculpate (una dintre acestea fiind într-un stadiu avansat de sarcină), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 24 de inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Poliției Capitalei și I.P.J. Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, SMURD București,  Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și  Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroului Tehnic şi de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcția de Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se arată într-un comunicat al DIICOT.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close