Antena 3 CNN Actualitate Băuturile energizante pot afecta grav sănătatea

Băuturile energizante pot afecta grav sănătatea

Băuturile energizante pot afecta grav sănătatea
27 Sep 2008   •   11:16

Atenţie la băuturile energizante! Specialiştii avertizează că acestea afectează grav sănătatea mai ales dacă sunt consumate în exces. Ei spun că nu ar trebui vândute fără să aibă pe ambalaj avertizări privind pericolul pe care îl reprezintă. Ca şi în cazul pachetelor de ţigări, energizantele ar trebui să ajungă la consumatori cu sfaturile de rigoare.

Specialiştii recomandă ca băuturile energizante să aibă scris pe etichetă conţinutul exact şi avertizări privind riscurile pe care le au asupra sănătăţii. În ţările europene, inclusiv în România, există deja pe unele băuturi de acest fel avertizări de genul ?a nu se consuma de către copii? sau ?a nu se consuma cu alcool sau cafea?.

Energizantele pot conţine de peste 10 ori mai multă cofeină decât cele carbogazoase. Acestea din urmă au în general o compoziţie de 35 de miligrame de cofeină, în timp ce o băutură energizantă ajunge la a avea 500 de miligrame de cofeină. De aceea, aceste băuturi pot cauza anxietate, insomnii, stări de nervozitate, avertizează un grup de cercetători de la o Universitate din Statele Unite ale Americii, citaţi de jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.

Băuturile energizante nu au în acest moment limite impuse de autorităţi în ceea ce priveşte cantitatea de cofeină pe care trebuie să o conţină. Medicii recomandă ca energizantele să fie consumate doar ocazional, în niciun caz atunci când suntem obosiţi, pentru că atacă sistemul nervos. De cele mai multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun şi consumă cantităţi destul de mari de energizante.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close