Antena 3 CNN Actualitate Bazac: Autorităţile ştiau de mai multe luni despre traficul de ovule

Bazac: Autorităţile ştiau de mai multe luni despre traficul de ovule

Bazac: Autorităţile ştiau de mai multe luni despre traficul de ovule
Sursa foto: ion bazac
21 Iul 2009   •   08:14

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autorităţile ştiau de mai multe luni despre traficul de ovule de la clinica Sabyc, dar nu au putut interveni decât atunci când au avut suficiente probe pentru a-i incrimina.

"În România există o lege împotriva traficului de organe, o lege europeană. Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a fost înfiinţată tocmai pentru a evita infrigementul pe acest domeniu. Legea transpune integral directivele europene în România, iar la noi este interzis traficul de organe, inclusiv de ovule.
Eu ştiu că situaţia de la Bucuresti a fostsupervizată de instituţiile statului timp de câteva luni?, a declarat Bazac.

Tribunalul Bucureşti a emis, luni, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi "capii" reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc: patronul clinicii, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinică, si Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii.

Ministrul a mai declarat că de la 1 septembrie se încearcă implementarea unui program de lucru al medicilor bazat pe "timpul de lucru european", întrucât România foloseşte în continuare un program de lucru "de tip sovietic".

Ministrul social-democrat al Sănătăţii a afirmat că medicii români au un program de lucru "de tip sovietic", menţionând că unii ajung să facă gărzi ce depăşesc chiar şi 30 ore.

"Faptul că stau 36 de ore este exact ceea ce încercăm să corectăm. România şi Albania sunt singurele ţări din această zonă care folosesc programul de lucru de tip sovietic", a spus Bazac.

Potrivit ministrului, începând cu luna septembrie se va încerca implementarea în spitalele din România a unui program de lucru de tip european .

"Vrem ca din 1 septembrie să trecem la timpul de lucru european, astfel încât medicii să nu mai ajungă să facă gărzi atât de lungi, pe de o parte, iar pe de altă parte, programul de asistenţă medicală să fie mai lung, astfel încât bolnavii să poată beneficia în mod continuu şi fără fragmentări de asistenţă medicală", a mai spus Ion Bazac.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Bazac Ministrul Sanatatii
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close