Antena 3 CNN Actualitate Bebeluşi, arşi pe faţă cu dezinfectant de podele, la maternitatea Giuleşti

Bebeluşi, arşi pe faţă cu dezinfectant de podele, la maternitatea Giuleşti

Bebeluşi, arşi pe faţă cu dezinfectant de podele, la maternitatea Giuleşti
08 Sep 2008   •   19:40

Copil prematur, caut grija părinteasca la spital. Anunţul acesta ar merita atârnat deasupra maternităţii Giulesti din Capitală, unde patru copii născuţi prematur au fost arşi pe faţă cu un dezinfectant de podele după ce o asistentă a încurcat două sticle între ele. Neatenţie pare un cuvant prea uşor. Dar şi mai strigătoare la cer este reacţia conducerii spitalului. După o săptămână în care au încercat să îngroape incidentul, medicii au ieşit luni în faţa camerelor.

"Într-una din zilele săptămânii trecute, dintr-o neglijenţă în serviciu a unui angajat din personalul mediu, au fost schimbate două flacoane de dezinfectat, respectiv spirt. Iar copiii de la care s-au recoltat probe dintr-un singur salon, în acea zi, au prezentat, ziua următoare, o reacţie alergică, cu apariţia de micropapule (bubiţe) care au făcut cruste, iar ulterior s-au vindecat", a declarat, luni, pentru Mediafax, şeful secţiei de neonatologie a unităţii sanitare, Adrian Toma.

Un şef de secţie relaxat care vrea să le arate reporterilor că rănile copiilor sunt un fleac. Şi o asistentă-şefă care recunoaşte greşeala subalternei cu seninătate: "Nu e o arsură, e o iritaţie. Se poate întâmpla oricând să greşeşti."

În urmă cu o săptămână, o asistentă a încurcat flaconul de spirt cu un altul, care conţinea un dezinfectant de aceeaşi culoare. A uns copiii, cel mai probabil pentru a le recolta sânge dintr-o venă a capului. A doua zi, feţele bebuluşilor şi scalpul erau pline de răni.

"Era ars", declară mama copilului. "Când am venit, m-am şocat prima oară şi am întrebat ce are. Asistenta care era acolo dădea din umeri, că să vorbesc cu doctoriţa. Iar doctoriţa mi-a zis că a făcut o rană, că nu e nimic, că e de la scutece", povesteşte mama micuţului.

Pe la colţuri, vorbind cu asistentele, printre mame s-a conturat însă o ipoteză şocantă: "S-a confundat spirtul cu soluţia de dat pe jos!" Deşi speriate, mamele au început să ceară lămuriri mai multe zile la rând. Nu le-au primit. Totul a fost ţinut sub tăcere, cât de mult s-a putut. Secţia de prematuri s-a transformat în fortăreaţă. Abia luni, la nu mai puţin de o săptămână de la incident, când scandalul a ajuns în presă, conducerea secţiilor a recunoscut cele întâmplate.

Deocamdată părinţii copiilor au luat foc. Cei mai mulţi vor să-şi scoată cât mai repede bebeluşii din spitalul groazei. Se întreabă dacă nu cumva greşeala asistentei îi va lăsa pe copii cu sechele. Şi mai ales, ce simte un bebeluş născut cu două luni mai devreme, care cântăreşte mai puţin de două kilograme, după ce a fost ars pe faţă cu dezinfectant de podele.

O întrebare la care nici medicul, relaxat, de altfel, nu poate răspunde. "Ce simt copiii? Simt o mâncărime. Nu ar trebui să simtă durerea", declară senin Adrian Toma, şeful secţiei de neonatologie a unităţii sanitare.



Observator

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close