Antena 3 CNN Actualitate Birocraţia şi interesele imobiliare, motivul defrişărilor de la Palatul Brâncovenesc

Birocraţia şi interesele imobiliare, motivul defrişărilor de la Palatul Brâncovenesc

Birocraţia şi interesele imobiliare, motivul defrişărilor de la Palatul Brâncovenesc
04 Sep 2008   •   14:49

Legi încurcate, interese imobiliare, măsuri administrative pripite. Sunt numai câteva dintre cauzele care au dus la defrişări masive pe domeniul brâncovenesc. Pe 12 hectare din cele 36 ale parcului istoric, copacii au început să fie tăiaţi, iar aleile pavate. Totul se face pe baza unor avize ilegale, susţin cei de la Jurnalul Naţional.

Întreaga poveste a început în 1989, când 12 hectare din domeniul brâncovenesc au ajuns în administrarea Sfatului Popular Bucureşti. Până în 1997, terenul respectiv a fost administrat de Primăria Capitalei. Ulterior, Ministerul Culturii a ajuns la concluzia că ar fi bine ca domeniul să fie reîntregit. Lucru care s-a şi întâmplat. În 2002 , însă Executivul a hotărât ca cele 12 hectare să fie trecute în domeniul public al Consiliului Mogoşoaia. Şi asta în condiţiile în care este vorba despre un monument istoric, atrag atenţia cei de la Jurnalul Naţional.

Lucrurile s-au complicat şi mai tare odată cu trecerea timpului, iar respectivul teren a fost plimbat de la o instituţie la alta. În cele din urmă, în mai anul acesta, Consiliul Local Mogoşoaia a speculat situaţia ambiguă şi a intabulat cele 12 hectare din parcul istoric al Palatelul Brâncoveneşti, iar Primăria Mogoşoaia a devenit proprietar al terenului.

Mai mult, susţin cei de la Jurnalul Naţional, acest lucru a fost făcut fără ca Ministerul Culturii să fie înştiinţat. În aceste condiţii, cei de la primăria Măgăşoaia au început aşa zisa reamenajare a unui parc.

S-au făcut alei de beton, s-au tăiat copaci, s-au pregătit locuri pentru terase şi un restaurant. Şi asta pe un domeniu, considerat monument istoric. O discuţie mai aprinsă pe tema domeniul brâncovenesc a avut loc la ultima şedinţă a Consiliului General al Capitalei însă problema nu a fost lămurită astfel încât aleşii generali au cerut Guvernului să clarifice problema.

Antena3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close