Antena 3 CNN Actualitate Blackout total în Chişinău şi avarii majore în restul Republicii Moldova

Blackout total în Chişinău şi avarii majore în restul Republicii Moldova

Una dintre liniile de alimentare cu electricitate din Republica Moldova s-a deconectat automat în urma bombardamentelor armatei ruse în Ucraina. Autorităţile fac apel la cetăţeni să fie responsabili şi să se protejeze.

Blackout total în Chişinău şi avarii majore în restul Republicii Moldova
Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN | Pexels
de Claudia Popovici    |    23 Noi 2022   •   16:34

Republica Moldova este paralizată la această oră după ce a rămas fără curent electric.

Nu merg telefoanele, internetul, mijloacele de transport în comun, iar părinții au fost chemați să-şi ia copiii de la şcoli. Spitalele funcționează cu ajutorul generatoarelor.

Mai multe zone din ţară sunt în beznă după ce armata rusă a bombardat capitala Ucrainei, Kiev, şi oraşul Lviv, situat în vestul ţării, fiind vizate centrale şi obiective energetice. 

Blackout total în Chişinău

În Chișinău, la acest moment oamenii nu au curent. În case, semafoarele nu funcționează, troleibuzele au rămas blocate pe traseu, bancomatele nu merg, casele de marcat şi plățile online nu funcționează. Situația durează de mai bine de o oră.

Blackout total în Chișinău şi avarii majore în restul Republicii Moldova. Recomandările Poliţiei

Poliţia le recomandă oamenilor să stea în casă, după lăsarea nopții sau, dacă ies pe stradă, să fie atenți la hoții care ar putea acționa la adăpostul întunericului.

În special la lăsarea întunericului și din cauza vremii instabile, pietonii să manifeste maximă prudență pe traseu în timpul deplasării, iar șoferii să reducă din viteza cu care circulă în mod normal, pentru a putea reacționa în orice situație de risc, în contextul în care semafoarele nu sunt funcționale, iar iluminatul stradal va lipsi. 

  • Aveți grijă de copii și vârstnici;
  • Evitați plimbările noaptea la ore târzii în zonele mai puțin circulate și nesigure;
  •  Deplasați-vă în grup! Nu răspundeți la provocări şi evitați persoanele cu comportament suspect sau în stare de ebrietate;
  •  Țineți-vă poșeta sau servieta sub brațul care este opus traficului, în această manieră hoții prin smulgere nu vor putea acționa;
  •  Sporiți atenția și traversați numai după ce sunteți sigur că o puteți face în siguranță.

Angajații Companiilor de electricitate lucrează la restabilirea legăturilor electrice.

În acest moment, România asigură Republicii Moldova peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, după ce importurile din Ucraina au fost sistate din cauza războiului.

Ghid de supraviețuire în cazul unui Blackout. Ce facem dacă rămânem în beznă

1. Soluţii Blackout România: Cum faci căldură în momentul în care nu mai ai nicio sursă de încălzire?

"Da, acum vorbim despre o pană de curent majoră. Asta înseamnă că într-adevăr, trebuie să existe un număr mare de ore în care oamenii nu au curent și nu au alte alternative. Adică vorba aceea, nu pot să se urce mașină, să plece la țară unde au lemne şi petrol la lampă. În acel moment sunt o serie de măsuri care se pot lua. Aceste măsuri pleacă de la a putea să-ți faci o anumită temperatură în interiorul imobilului.

Această temperatură, în primul și în primul rând poți să o reconstruiești ținând seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casă, printr-o localizare într-un spațiu al casei care presupune în primul și în primul rând cât mai multe zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior, care presupune construirea unui mic adăpost, gen cort, să spunem, niște pături care se pun peste o masă, care poate să fie căptușită din diverse materiale care să permită menținerea temperaturii și care, foarte important, trebuie să se găsească într-o zonă a casei care să-ți permită accesul ușor către bucătărie, către zona de alimentație și către bani.

2. Soluţii Blackout România: Ce faci pentru a-ți creşte temperatura corporală?

Aici există o serie de, hai să spunem, experimente care s-au făcut sau le-am făcut și care merg de la consuma o cantitate importantă de apă, care merg de la o alimentație care să fie constantă și să fie bogată în anumite substanțe care permit corpului să-și ia elementele nutritive și să-și mențină această temperatură, care pleacă de la un anumit mod de îmbrăcare, atât în ceea ce privește îmbrăcarea corporală, cât și obligatoriu, o anumită acoperire a anumitor părți care presupun ca o pierdere mare a cantității de energie dinspre corp către exterior, cum ar fi extremitățile, mâinile, picioare, cum ar fi capul, cum ar fi gâtul și care ar trebui să fie protejate în mod principal.

3. Soluţii Blackout România: Cum faci lumină în casă?

Pentru asta e nevoie ca în permanență să avem la îndemână pentru situații neprevăzute, să spunem, în special baterii și lanterne, dar și alte sisteme, cum ar fi lămpașe, lumânări.

Bateriile şi lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot să ducă la anumite accidente care pot să apară la un moment dat în interiorul imobilului și care nu sunt de dorit.

În același timp, un element foarte important este că trei zile n-o să poți să trăiești în întuneric.

Asta presupune ca în zona în care, să spunem, te-ai izolat din punct de vedere termic pe timpul zilei, să faci lumină, astfel încât să poți să te bucuri de razele duminică naturale.

4. Soluţii Blackout România: Cum depozitezi şi prepari alimentele?

E un element foarte important. În general, hrana caldă este un element absolut necesar, dar neavând surse, trebuie să te gândești fie să ai la îndemână, fie să-ți construiești dintr-o cutie, de exemplu, de metal, o lampă cu spirt pe care s-o folosești pentru a-ți încălzi alimente de tip conserve, pentru a-ți face un ceai, pentru a-ți face o supă, să spunem, la plic.

Adică diverse alimente care se pot conserva și care pot să fie ușor preparat și la temperaturi nu foarte ridicate

5. Soluţii Blackout România: Interacţiunea socială

Trebuie să ne aducem aminte că într-un bloc stau mai mulți oameni, stau mai multe familii, că pe stradă sunt mai mulți oameni. Asta înseamnă că există posibilitatea ca la un moment dat timp, în timpul celor 3 zile să nu folosim neapărat telefonul sau alte elemente, ci pur și simplu să interacționăm, să ne deplasăm până la vecini, mai ales dacă sunt poate mai în vârstă sau au anumite probleme de sănătate. Cu ocazia asta constatăm și care este starea lor, să discutăm, să povestim.

Foarte important să existe o interacțiune în interiorul familiei, să se desfășoare anumite jocuri, să existe o anumită comunicare, pentru că până la urmă avem nevoie de această interacțiune, mai ales în aceste momente, a explicat  Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Maia Sandu, după pana de curent din Republica Moldova: "Rusia a lăsat Moldova pe întuneric"

"Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă", a scris Maia în postarea de pe Facebook.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close