Antena 3 CNN Actualitate Blestemul frumuseţii: femeile atrăgătoare acuzate de crimă, găsite vinovate mult mai des în instanţă

Blestemul frumuseţii: femeile atrăgătoare acuzate de crimă, găsite vinovate mult mai des în instanţă

Blestemul frumuseţii: femeile atrăgătoare acuzate de crimă, găsite vinovate mult mai des în instanţă
Sursa foto: Foto: dumage.com
de S.T.    |    15 Oct 2012   •   17:32

Femeile acuzate de crimă, care invocă motivul autoapărării, sunt găsite vinovate mult mai des în instanţă, dacă au "buze pline" şi "trăsături fine şi armonioase", afirmă autorii unui studiu recent, informează Daily Mail.

Descoperirea, făcută de cercetătorii de la Universitatea Grenada din Spania, contrazice stereotipul potrivit căruia frumuseţea fizică evită atragerea responsabilităţii penale.

Potrivit cercetătorilor spanioli, în cazul unor femei care invocă motivul autoapărării în procesele în care sunt acuzate de asasinarea unui soţ abuziv, poliţiştii sunt mult mai tentaţi să le considere nevinovate pe acele femei care nu au un fizic atrăgător.

Cerceă[torii mai spun că femeile percepute ca fiind independente şi care au un control total asupra vieţilor lor sunt mult mai des considerate vinovate de săvârşirea crimelor domestice.

În teorie, procesele legale trebuie să se desfăşoare fără favoritisme, dar, în realitate, simpatiile şi preferinţele influenţează judecata oamenilor, afirmă savanţii spanioli
. Mai mult, ei susţin că felul în care aceste prejudecăţi definesc comportamentul uman ar trebui să ajute la minimizarea efectelor acestora.

În trecut, psihologia socială a acceptat pe scară largă premiza potrivit căreia persoanele frumoase sunt mult mai rar găsite vinovate de comiterea unor crime.

"Persoanele atrăgătoare erau adeseori percepute ca fiind oameni cu trăsături şi atribute pozitive de personalitate, în consonanţă cu teoria implicită potrivit căreia frumuseţea înseamnă bunătate", spun cercetătorii spanioli.

Aşa cum s-a demonstrat deja în trecut, acest "efect de halou" influenţează felul în care sunt percepute şi alte trăsături umane. Astfel, oamenii frumoşi sunt consideraţi "mai sociabili, mai prietenoşi, mai calzi, mai competenţi şi mai inteligenţi" decât persoanele neatrăgătoare.

Pentru a testa acest efect într-un scenariu de violenţă domestică, cercetătorii de la Universitatea din Grenada au creat scenarii fictive în care o femeie era acuzată că şi-a înjunghiat mortal soţul, în timp ce acesta se afla în pat. În fiecare dintre cazuri, femeia era victima multor ani de violenţe domestice şi şi-ar fi ucis soţul pentru a se apăra.

Singura diferenţă între scenarii consta în descrierea atributelor fizice ale acuzatei, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Contrar ipotezei potrivit căreia o femeie atrăgătoare beneficiază de o "apreciere binevoitoare a gradului ei de vinovăţie", savanţii spanioli au descoperit astfel faptul că "acuzatele neatrăgătoare primesc mai rar pedepse penale".

În orice caz, autorii studiului au fost mai puţin surprinşi atunci când au descoperit că acuzatele care nu se încadrau în "stereotipul femeii bătute" sunt mult mai des găsite vinovate de crimă. Ele sunt percepute ca având un mai mare control asupra situaţiei, fapt care, în termeni legali, se poate traduce printr-un grad mai mare de vinovăţie.

Cercetătorii spanioli consideră că studiul lor prezintă o serie de implicaţii foarte importante în felul în care ofiţerii de poliţie sunt antrenaţi pentru a ancheta şi rezolva cazurile de violenţă domestică.

Studiul a fost publicat în European Journal of Psychology Applied to Legal Context.

×
Subiecte în articol: crima
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close