Antena 3 CNN Actualitate Bolile de inimă - cea mai mare problemă de sănătate a românilor

Bolile de inimă - cea mai mare problemă de sănătate a românilor

Bolile de inimă - cea mai mare problemă de sănătate a românilor
12 Dec 2007   •   15:43

Cea mai mare problemă de sănătate a românilor o reprezintă bolile de inimă. În timp ce în alte ţări din Europa, numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare scade, la noi creşte. Numai anul trecut, peste 20.000 de români au murit din cauza infarctului miocardic. Tot în 2006, 350.000 de români au fost diagnosticaţi cu boli de inimă. Potrivit doctorului Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie de la Spitalul Universitar, „dintre toate ţările europene, doar în trei dintre ele mortalitatea este în creştere: Ucraina, Bulgaria şi România”. Principalii factori care duc la bolile de inimă sunt hipertensiunea, diabetul, fumatul, creşterea colesterolului în sânge şi obezitatea.

Specialiştii spun însă că românii au probleme şi din cauza lipsei unor terapii eficiente. Spre exemplu, în România, angioplastiile coronariene, adică dilatarea mecanică a vaselor de sînge, sunt prea puţin utilizate. Numărul mic de angioplastii are două explicaţii: pe de-o parte, banii alocaţi de stat sunt puţini, pe de alta, numărul de specialişti este extrem de mic.

Anual, 3 milioane de oameni sunt trecuţi pe lista cardiacilor şi asta îi face pe specialişti să caute permanent noi terapii. Cea mai nouă substanţă anticoagulantă, recomandată anul acesta de ghidul de practică european, dar şi de cel american, este Fondaparina.

Fondaparina este folosită, în prezent, pentru tratamentul a peste 1 milion de pacienţi. Studiile clinice făcute în ultimii 6 ani arată că fondaparina este de 6 ori mai eficientă decât anticoagulantele clasice. Doar 1 dintre 20 de pacienţi are contraindicaţii la această substanţă. Cei cu disfuncţii renale, endocardită bacteriană sau pacienţii cu sângerări active.

Antena 3

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close