Antena 3 CNN Actualitate Brain Fog, sindromul long Covid, explicat de un medic: "Nu neglijați aceste semne"

Brain Fog, sindromul long Covid, explicat de un medic: "Nu neglijați aceste semne"

Dacă pentru majoritatea infecția cu SARS-CoV- 2 durează câteva zile pentru aproximativ 37% dintre cei care contractează virusul, simptomele pot persista săptămâni, luni sau chiar ani. Unul dintre cele mai comune simptome ale COVID prelungit este Brain Fog sau "ceața creierului", care are câteva semnalmente ce nu trebuie ignorate.

Brain Fog, sindromul long Covid, explicat de un medic: "Nu neglijați aceste semne"
Sursa foto: Pexeles.com / Juan Pablo Serrano Arenas
de Claudia Popovici    |    14 Mar 2022   •   21:44

Anxietatea, starea de spirit scăzută și oboseala joacă toate un rol în afectarea modului în care funcționează creierul uman.

Şi dacă pentru unii COVID-19 s-a manifestat cu simptome minore, pentru aproximativ 37% dintre cei care contractează virusul, simptomele pot persista săptămâni, luni sau chiar ani.

Unul dintre cele mai comune simptome ale COVID prelungit este Brain Fog sau "ceața creierului", o afecțiune caracterizată prin gândire lentă, confuzie, dificultăți în concentrare şi memorare.

"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv.

Există o afectare foarte importantă a faptului că există pacienți care au făcut o formă ușoară sau moderată de COVID-19, la care, în general, evoluția bolii este de două săptămâni, dar după ce s-au recuperat după această infecție, după ce s-au negativat la testul PCR, au persistat simptomele mult peste două săptămâni", a explicat medicul Dr. Cătălina Trifan, medic primar Medicina Internă, citat de dcnews.ro

Simptome pe care pacienții le prezintă după COVID

"Cea mai frecventă și acută este oboseala și persistența oboselii, care merge până la câteva luni. Pacienții, deși au analize normale, deși au spirometrie și saturație normală, prezintă oboseala și nu se pot recupera fizic și nu se pot întoarce la capacitatea de dinainte de a se infecta.

Un alt simptom al pacienților care prezintă long-COVID este legată de dificultatea în respirație.

Acest lucru este cu atât mai interesant cu cât acești pacienți care afirmă acest lucru nu sunt dintre cei care au prezentat insuficiența respiratorie în cursul COVID-19.

Sunt pacienți care nu au comorbidități și care totuși acuză dificultăți în respirație. O altă categorie după COVID ar fi persistența tusei.

Deloc de neglijat sunt problemele neuro-psihiatrice pe care le poate declanșa, așa numitul Brain Fog, care se traduce prin încețoșarea minții, iar pacienții au o dificultate în concentrare, o cefalee, o durere de cap permanentă și amețeli, lucru care dispare peste câteva săptămâni sau luni și care nu are o justificare", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Brain Fog simptome COVID-19
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close