Antena 3 CNN Actualitate Bucureşti. Parada tramvaielor de epocă, la 100 de ani de la înfiinţarea transportului public (VIDEO)

Bucureşti. Parada tramvaielor de epocă, la 100 de ani de la înfiinţarea transportului public (VIDEO)

Bucureşti. Parada tramvaielor de epocă, la 100 de ani de la înfiinţarea transportului public (VIDEO)
Sursa foto: Tramvai cu cai
19 Sep 2009   •   15:52

La 100 de ani de la înfiinţarea transportului public bucureştean, cetăţenii Capitalei au avut parte de o paradă a tramvaielor de epocă. "Caravana timpului", cum este intitulat evenimentul, a readus pe străzile bucureştene vestitele tramvaie cu cai, dar şi alte modele de tramvaie ce au circulat pe străzile Capitalei. Punctul de plecare în călătoria în timp, trasă de cai, a fost Piaţa Victoriei,

Tramvaiele cu cai au circulat pe fostul "drum de fier american", adică pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Bucur Obor, Calea Moşilor, până la Piaţa Sfântu Gheorghe, singurul traseu pe care circulau tramvaiele acum 100 de ani. Pasagerii s-au încadrat bineînţeles în peisaj, îmbrăcaţi şi ei în haine de epocă.

În anul 1871, belgianul Slade Mernee aducea în Bucureşti tramvaiul cu cai. Fiecare vagon avea 10 locuri, iar atunci când acestea erau ocupate, la scară apărea tăbliţa "complect" şi nimeni nu mai putea să urce, pentru că era interzisă călătoria în picioare. Timp de 60 de ani, tramvaiul cu cai a fost prezent în peisajul Capitalei, ultimul fiind retras de pe traseu în 1929.

Adevărata minune în transportul public s-a produs la începutul lunii decembrie 1894, când, pe un traseu de la Piaţa Obor la Cotroceni circula o "maşină umblătoare fără cai şi fără foc", Bucureştiul fiind al unsprezecelea oraş din lume în care au fost introduse serviciile tramvaiului electric.



Antena 3

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close