Bucureşti pe locul 13 în topul ?cinstei?

23 Iul 2007   •   12:47
Bucureşti pe locul 13 în topul ?cinstei?
Conform comunicatului de presă dat publicităţii de Reader's Digest, reporterii revistei din cele mai populate oraşe din 32 de ţări au fost rugaţi să ?piardă?, în locuri publice, 960 de telefoane mobile nou-nouţe, cu o valoare medie pe piaţă. Din cele 960 de aparate au fost recuperate 68%, adică 654. Cercetătorii din fiecare ţară şi-au organizat şi realizat propriul test, ţinând telefonul mobil ?pierdut? sub observaţie, de la distanţă. Au sunat la numărul de telefon respectiv, pentru a vedea dacă răspunde cineva, după care au vrut să verifice trei lucruri: mai întâi, dacă persoana în cauză acceptă să returneze telefonul, apoi, dacă sună ulterior la numerele de telefon înregistrate în memoria mobilului şi 3, dacă păstrează telefonul.

Procentul cel mai ridicat de retururi a fost înregistrat în cel mai mic oraş participant la test: Ljubljana, capitala slovenă cu numai 267.000 de locuitori, informează Mediafax. Aici, un singur telefon din cele 30 nu a fost returnat proprietarului. Pe locul imediat următor s-a aflat una dintre cele mai mari metropole ale lumii, Toronto (Canada), care are o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, aici fiind returnate 28 din cele 30 de telefoane ?pierdute?.

Capitala Coreei de Sud, Seul, s-a situat pe locul al treilea, urmată de Stockholm (Suedia), unde oamenii au afirmat că a face un bine cuiva este un lucru absolut normal, în viaţa de zi cu zi. Pe locul al cincilea în clasament, cu 24 de telefoane returnate, s-au situat Bombay (India), Manila (Filipine) şi New York.

În ceea ce-i priveşte pe locuitorii Bucureştiului, rezultatele testului realizat de reporterii Reader's Digest pe 4 şi 5 aprilie 2007 arată că peste jumătate dintre aceştia (53%) au dovedit că nu sunt cinstiţi. Astfel, din cele 30 de telefoane Nokia 2610 ?uitate? în trei locuri aglomerate din Capitală, la un supermarket din Militari, în Piaţa Universităţii şi în Parcul Cişmigiu, doar 14 au fost înapoiate, restul de 16 fiind însuşite de cei ce le-au găsit.

Nouă dintre persoanele care au luat mobilele aveau între 30 şi 40 de ani, cinci aveau între 50 şi 60 de ani, unul avea 20 de ani şi altul 14 ani. În topul ?cinstei?, realizat de Reader's Digest, Bucureştiul se clasează pe locul 13 din 14, alături de Amsterdam (Olanda).

Pretutindeni în lume, motivul cel mai des invocat de oameni pentru returnarea telefonului a fost faptul că şi ei au pierdut, cândva, un obiect de valoare, şi nu doresc ca şi alţii să sufere aşa cum au suferit ei; pentru alţii, influenţa părinţilor a avut un rol hotărâtor. Mulţi adulţi însoţiţi de copii au dorit să le arate micuţilor cum trebuie să se comporte, atunci când au găsit telefonul.

Antena3.ro

Parteneri
x close