Antena 3 CNN Actualitate Bush: Vrem ca relaţia dintre SUA şi Rusia să nu se bazeze pe anihilarea reciprocă

Bush: Vrem ca relaţia dintre SUA şi Rusia să nu se bazeze pe anihilarea reciprocă

Bush: Vrem ca relaţia dintre SUA şi Rusia să nu se bazeze pe anihilarea reciprocă
02 Apr 2008   •   11:13

Preşedintele SUA, George W. Bush, a ţinut miercuri un discurs la Palatul CEC din Capitlă. Bush şi-a început cuvântarea mulţumind celor prezenţi şi amintind de ultimul discurs ţinut în România: ?Este un moment pe care nu îl voi uita niciodată?, a mărturisit Bush. ?Norii s-au împrăştiat şi a ieşit un curcubeu, anunţând o nouă zi pentru această naţiune?, a adăugat liderul de la Casa Albă. Un prim punct în discursul preşedintelui SUA a fost aderarea ţărilor din Balcani. Bush e de părere că toate statele din Balcani merită şansa de a adera la NATO. Liderul americanilor a declarat că, la summitul de la Bucureşti, se va lua o decizie istorică în ceea ce priveşte aderarea Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei.

?Ţara mea susţine această aderare. Aceste state au parcurs un drum dificil şi sunt pregătite să se alăture Alianţei?,a precizat George Bush.

Preşedintele SUA a mai menţionat că bazele unei colaborări ferme cu Serbia vor fi puse tot la Bucureşti.

Un alt punct sensibil atins de liderul american este cel al atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat lumea. ?Mii şi mii de cetăţeni îşi plâng încă pierderea mamelor şi a taţilor, a celor dragi care au fost răpiţi într-un moment îngrozitor de violenţe?, a amintit Bush. ?Simt numai dispreţ pentru teroriştii care au atacat America?, a concluzionat preşedintele SUA.

George Bush a precizat că mesajele pe care Bin Laden le trimite prin intermediul internetului trebuie luate în serios. În acest scop, ţări ca Franţa au declarat că vor sprijini acţiunile NATO în Afganistan, suplimentând forţele militare existente. ?Trebuie să creem şanse pentru Afganistan. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ţara are nevoie de securitate. Aceasta este misiunea NATO?.

În ceea ce priveşte scutul antirachetă pe care NATO doreşte să îl amplaseze în Europa, preşedintele spune că acesta este o necesitate, nu un mijloc de a înrăutăţi relaţiile cu Rusia: ?Războiul Rece s-a încheiat. Rusia nu e duşmanul nostru. Vrem o relaţie care să nu se bazeze pe anihilarea reciprocă?.

Şeful american de stat a trecut în revistă şi contribuţiile României la Alianţa Nord-Atlantică. ?Liderii români au adus claritate discuţiilor NATO şi au susţinut cu militari acţiunile Alianţei?. ?Românii au văzut răul, dar au văzut şi răul învins?, a precizat liderul americanilor. ?Ei au luptat pentru libertate şi de aceea au curajul să lupte pentru libertatea altora?.

Un alt punct sensibil atins de preşedintele american este cel legat de locotenentul român Aurel Marcu. Bărbatul, membru al batalionului 33, a murit în războiul din Afganistan. ?Exemplul curajului său este unul demn de urmat?, şi-a încheiat George W. Bush discursul.

După cuvântare, preşedintele american a plecat spre aeroportul Henri Coandă, de unde a decolat către Neptun. În staţiunea de la malul Mării Negre, liderul de la Casa Albă se întâlneşte cu şeful român de stat, Traian Băsescu. George Bush ar putea face un anunţ surpriză la Bucureşti, un anunţ legat de scutul antirachetă.

VEDEŢI AICI DISCURSUL LUI BUSH DE LA PALATUL CEC

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close