Antena 3 CNN Actualitate C.C. a retrimis legea Guvernului pe uninominal în Parlament

C.C. a retrimis legea Guvernului pe uninominal în Parlament

C.C. a retrimis legea Guvernului pe uninominal în Parlament
12 Dec 2007   •   11:01
Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament. Legea a fost retrimisă în Parlament. Judecătorii CC i-au dat astfel dreptate şefului statului, care contestase constituţionalitatea legii. Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat că acum Parlamentul va trebui să discute pe tema celor două articole contestate de preşedintele Băsescu. Democraţii au depus la rândul lor un nou proiect pe uninominal. Victor Ponta a precizat că nu toată legea a fost declarată neconstituţională, ci doar un articol. Important este ca preşedintele să nu mai găsească alt articol neconstituţional, după refacerea legii, a spus Ponta. PSD va susţine ambele proiecte pentru uninominal pentru ca în 2008 legea să fie aplicată.

Preşedintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat că Parlamentul şi comisia vor lua în discuţie urgent adaptarea textului legii votului uninominal asumat de Guvern la cerinţele Curţii Constituţionale. Rectificarea legii nu ar trebui să dureze mai mult de 10 zile, după ce motivaţia Curţii Constituţională va ajunge la Parlament, a declarat Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor. El a asigurat că dacă se tergiversează introducerea votului uninominal, Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a propus ca parlamentarii care fac parte din Comisia de cod electoral să se reunească într-o sesiune pe tema uninominalului.

Băsescu declarase recent că suspectează o cârdăşie între Asociaţia Pro Democraţia şi Guvern în legătură cu două prevederi din legea uninominalului. Unul dintre articolele pe care preşedintele le-a contestat se referă la introducerea listelor electorale suplimentare, pentru care s-ar da un vot indirect. Al doilea articol contestat vizează posibilitatea declanşării alegerilor anticipate, în situaţia în care are loc o reorganizare administrativ-teritorială.

Antena3.ro

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close