Antena 3 CNN Actualitate C.E. nu activează clauza de salvgardare pe agricultură pentru România

C.E. nu activează clauza de salvgardare pe agricultură pentru România

C.E. nu activează clauza de salvgardare pe agricultură pentru România
18 Dec 2007   •   09:43

Comisia Europeană a decis marţi că nu va declanşa procedurile pentru activarea clauzei de salvgardare în domeniul agriculturii pentru România. Comisarul european pentru agricultură l-a informat pe ministrul român de resort, Dacian Cioloş, că nu mai suntem monitorizaţi. Comisia a luat această decizie ca urmare a progresului rapid înregistrat de autorităţile române în procesul de punere în aplicare a controalelor necesare în materie de cheltuieli agricole.

Comisarul european pentru Multilinvgism, Leonard Orban spera într-o decizie pozitivă. ?În foarte scurt timp, Comisia va lua o decizie privind continuarea sau stoparea acestui mecanism. Din semnalele pe care le am, ar putea să fie o decizie pozitivă?, a declarat el pentru Antena 3.

Lipsa implementării sistemului informatic al Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură a atras criticile Comisiei Europene, care a anunţat că ar putea activa clauza de salvgardare în cazul României. Aceasta presupune suspendarea a 25% din ajutoarele pentru agricultură destinate României.

O misiune de audit a Comisiei va veni în România la sfârşitul lui ianuarie pentru a verifica funcţionarea agenţiilor de plăţi agricole. Plăţile directe pentru agricultori vor începe probabil abia din februarie, cu două luni mai târziu decât era prevăzut iniţial.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close