Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu, întrevederi cu Papa Francisc şi Giorgia Meloni | Ce cadouri a pregătit premierul român

Marcel Ciolacu, întrevederi cu Papa Francisc şi Giorgia Meloni | Ce cadouri a pregătit premierul român

Aflat în vizită oficială în Italia, premierul Marcel Ciolacu a avut joi întrevederi cu capul Bisericii Catolice, dar şi cu omologul său italian.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   12:20

Premierul Marcel Ciolacu a început miercuri o vizită de lucru de două zile în Italia, unde participă la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental.

Joi, şeful guvernului de la Bucureşti s-a întâlnit cu Papa Francisc. Întrevederea a durat aproximativ 25 de minute.

În cadrul discuțiilor, accentul s-a pus pe consolidarea la nivel înalt a relaţiilor dintre Sfântul Scaun şi România, şi modalităţile pentru a consolida în continuare cooperarea bilaterală, în special în domeniul educațional.

”Astăzi am avut ocazia specială să discut la Vatican cu Sanctitatea Sa Papa Francisc şi să-i exprim recunoştinţa pentru sprijinul acordat comunităţilor româneşti din Italia şi din întreaga Europă”, a scris, joi, premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru Papa Francisc, delegația română a pregătit un tablou semnat de Marian Furtună, realizat în amitirea vizitei în România a Suveranului Pontif, cu beatificarea celor șapte episcopi martiri greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.

Înainte de a veni la Vatican, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Prea Fericitul Părinte Daniel și i-a adus Papei un cadou din partea acestuia.

Papa i-a oferit premierului român un un basorelief de bronz şi mai multe cărţi. 

De asemenea, Pietro Parolin, secretarul de stat al Sfântului Scaun, a primit o monedă emisă recent de Banca Națională a României cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea Monseniorului Vladimir Ghica.

La capitolul cadouri, Marcel Ciolacu și ceilalți reprezentanți ai României le vor mai oferi italienilor miere, magiun de Topoloveni și cătină.

După vizita de la Vatican, premierul Marcel Ciolacu a fost întâmpinat de prim-ministrul Republicii Italiene, Giorgia Meloni, la Villa Doria Pamphili, din Roma.

Cei doi oficiali vor avea o întrevedere tête-à-tête, apoi vor participa la întâlnirea în plen a celor două delegații.

De la ora 13:30 sunt programate declarații de presă comune ale celor doi premieri, iar începând cu ora 14.00 se va desfășura ședința comună a celor două guverne.

Premierul este însoţit de mai mulţi miniștri care fac parte din delegație: vicepremierul Marian Neacşu; ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu; ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu; ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr; ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea.

Un punct central pe agendă este rediscutarea parteneriatului strategic.

Își doresc cele două țări să își intensifice eforturile pentru a crește securitatea în regiune și vedem, de asemenea, mesajul care va fi transmis pentru românii din diaspora.

 

×
Subiecte în articol: Italia Marcel Ciolacu Papa Francisc
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close