Antena 3 CNN Actualitate Calendarul audierii şi votării noului director al SIE, stabilit luni de către Parlament

Calendarul audierii şi votării noului director al SIE, stabilit luni de către Parlament

Calendarul audierii şi votării noului director al SIE, stabilit luni de către Parlament
28 Iun 2015   •   19:41

Ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului va avea loc luni, începând cu ora 13,30 , urmând să fie stabilit calendarul audierii și votării noului director al Serviciului de Informații Externe, după ce președintele Klaus Iohannis l-a propus pentru această funcție pe Mihai Răzvan Ungureanu, notează Agerpres.
 
Premierul interimar Gabriel Oprea a anunțat marți seară că va sprijini propunerea pe care președintele Klaus Iohannis o va face pentru șefia Serviciului de Informații Externe, așa cum a procedat și atunci când șeful statului l-a propus pe Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informații. "În probleme de securitate națională, așa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis în cazul Serviciului Român de Informații, îl voi sprijini pe domnul președinte Iohannis pe domeniul securității naționale unde intră și SIE. (...) Așa este corect", a afirmat Oprea.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a susținut, miercuri, că nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la șefia SIE a fost făcută 'ilegal' de către președintele Klaus Iohannis, întrucât nu a fost înaintată și CSAT, astfel că parlamentarii social-democrați nu vor vota propunerea. Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta nu a fost consultat cu privire la această nominalizare.

Copreședintele PNL Vasile Blaga consideră că este foarte bună nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu ca director al Serviciului de Informații Externe având în vedere experiența lui în domeniu. "Este o nominalizare foarte, foarte bună. Este un om care are multă experiență în zona respectivă, a mai condus Serviciul de Informații Externe, și cred că nu numai grupul nostru al parlamentarilor PNL îl va vota. Cred că va trece de Parlament", a afirmat Blaga, miercuri, la Senat.

De asemenea, Blaga a afirmat sâmbătă, la Piatra-Neamț, că susținerea din Parlament pentru nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu poate constitui ulterior baza unei noi majorități. 'Ieri s-a anunțat că ședința birourilor permanente reunite va avea loc luni, la 13,30, deci s-ar putea merge la vot luni sau marți. Suntem obligați să avem discuții pentru majoritatea de care este nevoie pentru această numire. UDMR a anunțat că susține numirea, la fel și minoritățile și cei cinci parlamentari care au rămas la PMP, și UNPR prin vocea domnului Gabriel Oprea va susține nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca director al SIE. Deci PSD este încercuit pe această temă, care poate fi și bazele unei noi majorități', a spus Vasile Blaga.

Liderul PSRO, senatorul Mircea Geoană, a afirmat miercuri, la Bacău, că parlamentarii formațiunii politice pe care o conduce vor susține candidatura lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. "Nu am fost solicitați în acest sens, dar opinia nostră este în favoarea numirii sale", a precizat el.

Deputatul PND Liliana Mincă a declarat că parlamentarii democrat-populari vor exprima un vot cu privire la nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE, dar numai în condițiile în care vor fi consultați. Potrivit acesteia, în timpul Conferinței naționale a comitetelor de inițiativă ale PND de duminică, s-a luat în unanimitate decizia ca în situația în care PND nu va fi consultat cu privire la acest subiect, parlamentarii formațiunii să se abțină de la vot. "Cu unanimitate de voturi s-a decis că vom da votul în Parlament doar dacă vom fi consultați și dacă vor avea nevoie de voturile noastre.", a spus Mincă, într-o conferință de presă.

Potrivit procedurii parlamentare, Ungureanu urmează să fie audiat în Comisia comună pentru controlul SIE, după care să fie votat în plenul reunit. Avizul comisiei este consultativ.

Potrivit unor surse parlamentare, ședința de plen a Parlamentului în care urmează să fie supusă votului nominalizarea pentru funcția de șef al SIE a lui Ungureanu va avea loc marți, zi în care actuala sesiune parlamentară se încheie.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close