Antena 3 CNN Actualitate Căpitanul navei Iman T spune că Omar Hayssam a fugit pe mare

Căpitanul navei Iman T spune că Omar Hayssam a fugit pe mare

Căpitanul navei Iman T spune că Omar Hayssam a fugit pe mare
21 Ian 2008   •   22:49

Omar Hayssam a plătit 800 de euro pentru a fi lăsat să fugă din România la bordul navei Iman T. Căpitanul vasului a recunoscut că a primit banii şi spune că Hayssam s-ar fi întregistrat sub numele fratelui său, Omar Samir. Afirmaţiile apar într-un document care conţine răspunsul autorităţilor libaneze la comisia rogatorie solicitată de autorităţile judiciare române. Căpitanul navei Iman T îl contrazice astfel pe Omar Hayssam, care spunea, într-o conversaţie cu procurorul Nastasiu, că a plecat din România cu avionul, de pe aeroportul Henri Coandă.

Declaraţia căpitanului navei Iman T, cea cu care se presupune că Omar Hayssam ar fi fugit din ţară, a ajuns la Curtea de Apel unde se judecă dosarul armatorului Mustafa Tartoussi. În acest document, căpitanul navei susţine că Mustafa Tartoussi i-a cerut să ia la bord un străin: ?În luna iunie a anului 2006, în timp ce lucram pe vasul Iman T, în funcţia de căpitan, şi mă aflam în incinta portului Constanţa, am fost informat de agentul naval Mustafa Tartoussi că va trimite o persoană necunoscută la bordul vasului Iman T. şi a prezentat direct subiectul, înştiinţându-mă că această persoană are probleme cu autorităţile române, fără a mai aminti numele persoanei, felul problemelor sau cetăţenia acestei persoane.?

Căpitanul navei spune că a refuzat să-l primească la bord pe străin, dar aceasta a fost introdusă pe navă fără ca el să ştie. ?Am respins de la început acest lucru ştiind că autorităţile române vor fi informate despre această problemă. L-am înştiinţat, în calitate de agent naval responsabil de acest vas, de prezenţa ilegală la bordul vasului a unei persoane. (...) Nu ştiu dacă această persoană s-a îmbarcat sau nu pe vas. În dimineaţa zilei următoare şi după parcurgerea distanţei limită, Ibrahim Şeikh, inginerul şef, a venit la mine şi m-a înştiinţat că persoana despre care vorbisem se află într-una dintre cabine.?

Căpitanul navei Iman T. a aflat că este vorba de Omar Hayssam abia după ce au ajuns la Alexandria, în Egipt. În această ţară, sirianul a intrat cu paşaportul fratelui său Samir Omar. Pentru serviciile sale, căpitanul libanez al navei a primit suma de 800 de euro. ?Nu am convenit şi nu am vorbit cu nimeni, nici pentru înlesnirea, nici pentru reuşita fugii lui Hayssam Omar din România. La cinci ore după sosirea noastră în portul Alexandria şi plecarea lui Hayssam Omar de pe vas, (...) eu mergeam cu inginerul principal Ibrahim Sheikh în port. Acesta m-a anunţat că Hayssam Omar mi-a lăsat suma de opt sute de euro. I-am luat de la el şi asta e tot ce am primit în decursul acestei operaţiuni. Nu consider că această sumă reprezintă un preţ normal pentru o fugă.?

Potrivit declaraţiei căpitanului navei Iman T, fuga lui Hayssam a fost înlesnită de armatorul Mustafa Tartoussi, care era proprietarul navei, de unul din inginerii de pe navă şi de doi agenţi maritimi egipteni, din Alexandria.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close