Antena 3 CNN Actualitate Care sunt diferentele dintre lampile led si UV?

Care sunt diferentele dintre lampile led si UV?

Inca de la aparitia manichiurii cu gel, a fost combatuta o anumita situatia daunatoare pentru corpul uman, si anume, faptul ca lampile UV erau razpunzatoare de aparitia unor leziuni pe maini si piele, care in viitor duceau la aparitia unei boli foarte grave.

Care sunt diferentele dintre lampile led si UV?
de Georgiana Adam    |    11 Sep 2020   •   14:05

In zilele noastre insa, dezvoltarea tehnologiei a facut posibila utilizarea unui alt tip de lampa pentru uscarea manichiurii cu gel si oja semipermanenta, si anume lampa led.

Lampile led inlocuiesc din ce in ce mai rapid modelele UV din mai multe motive. Deci, din punct de vedere profesional, trecerea de la lampile UV la cele led este o alegere mai buna nu doar pentru tehnologie, ci si pentru clienti.

Cateva informatii rapide, pur stiintifice

Manichiura cu gel necesita lumina ultravioleta pentru a fi realizata, indiferent daca aceasta provine de la o lampa led sau UV. Atunci cand clientii sunt expusi la lumina ultravioleta timp de 5 pana la 10 minute la fiecare doua saptamani, creste semnificativ expunerea la lumina UV daunatoare.

In mod traditional, gelul utilizat pentru aceasta manichiura permanenta trebuie sa se usuce la anumite lungimi de unda UV. Lumina emite o gama larga de lungimi de unda UV la o concentratie si energie mai mica decat led-ul, care loveste moleculele de gel, numite fotoinitiatori sau compusi, acestia absorbind lumina si transformand-o in energie necesara pentru finalizarea procesului de polimerizare. Atunci cand lumina de la undele UV se leaga de aceste molecule, ea le activeaza si duce la uscarea gelului si transformarea acestuia intr-un plastic dur si rezistent.

Lampa led functioneaza in mod similar, insa aceasta emite lungimi de unda UV mai restranse, cu o concentratie mai mare si mai multa energie. Aceste diode emitatoare de lumina vizeaza un fotoinitiator specific in gelul de unghii, care ii permite acestuia sa se usuce mult mai repede decat atunci cand este utilizata o lampa UV.

Avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de lampi: led sau UV

Datorita motivelor specificate mai sus, lampa led permite ca gelul de unghii sa se usuce mult mai rapid, spre deosebire de o lampa UV, de aceea, se recomanda utilizarea acestora, caci timpul de expunere la aceste radiatii UV este mult mai mic. Daca pentru lampa UV sunt necesare 3-4 minute, cu o lampa led, gelul de unghii este uscat in aproximativ 30 de secunde. Acesta este si unul dintre motivele pentru care clientele prefera ca manichiurista sa utilizeze un astfel de model de lampa.

In al doilea rand, becurile led sunt mult mai rezistente decat becurile UV. Un bec UV functioneaza corect aproximativ 10.000 de ore, dupa aceasta perioada ele putand duce la deteriorarea calitatii generale a manichiurii cu gel. In schimb, becurile led functioneaza pentru aproximativ 50.000 de ore si consuma mai putina energie electrica.

De obicei, este greu de tinut o evidenta exact a timpului de utilizare a unui bec UV, astfel ca, daca nu se schimba la timp, rezultatele obtinute vor fi din ce in ce mai slabe calitativ, ceea ce va duce inevitabil la pierderea clientelei.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close