Antena 3 CNN Actualitate Cârnații de Pleșcoi și sarmalele în foi de varză, motive de festival în Buzău și Maramureș

Cârnații de Pleșcoi și sarmalele în foi de varză, motive de festival în Buzău și Maramureș

Cârnații de Pleșcoi și sarmalele în foi de varză, motive de festival în Buzău și Maramureș
Sursa foto: Foto: metropotam.ro
02 Oct 2011   •   09:02

Două dintre cele mai cunoscute produse tradiţionale româneşti, cîrnaţii de Pleşcoi şi sarmalele în foi de varză au fost sâmbătă cele mai cinstite bucate în Buzău şi Mureş. Localnicii le-au dedicat cîte un festival, aşa că puţini oameni din cele două regiuni au mai mîncat şi altceva. Era şi greu, la cît de îmbietor sfîrîiau cîrnaţii, şi la cît de pline erau ceaunele pline ochi cu sarmale.

Aromat, subţire, lung de o sută de metri şi îndesat cu carne şi condimente. Un cârnat gigantic a marcat în comuna Berca, din Buzău, startul festivalului celui mai cunoscut, căutat şi mîncat cârnat românesc, cel de Pleşcoi.

Şi n-a fost nici măcar unul printre miile de oameni care au venit la festival şi care să reziste aromelor ridicate în aer de amestecul de carne şi codimente.

Ceva mai spre nordul ţării, la Praid, în Harghita, muzica şi veselia a avut ca motiv sarmaua. 37 de meşteri bucătari şi-au pus la bătaie reţetele doar ca să atragă cît mai mulţi meseni.

Boţul de carne tocată, amestecată cu orez, ceapă şi ierburi, bine strînse într-o foaie de varză acră, a scos din casă mii de locuitori şi turişti. 

Ceaunele cu sarmale clocotind în zeamă nu au rămas prea mult timp pline. Fără să ţină cont că sînt luate direct de pe foc, oamenii au vrut să încerce din toate felurile de sarmale. Duminică seară va fi desemnat şi maestrul sarmalagiu, care a gătit la ediţia din acest an a festivalului, cele mai bune sarmale.

 

×
Subiecte în articol: carnati sarmale
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close